Hétvégén világszerte közel egymillió vállalatot támadtak meg orosz hekkerek

A hekkercsoport 70 millió dollárnyi kriptovalutát követel váltságdíjként.

2021. július 5., 17:26

Szerző:

Egy orosz hekkerekből álló csoport csaknem egymillió vállalat informatikai rendszerét támadta és bénította meg világszerte a hétvégén – írja az MTI az ABC híradására hivatkozva. Pénteken zsarolóvírussal fertőzték meg a Kaseya amerikai szoftverfejlesztő nagyvállalat informatikai hálózatát, emiatt a cég ügyfeleinek szoftverei is megbénultak. 

A Kaseya közleménye szerint csupán néhány tucat ügyfelüket érintette közvetlenül a támadás, de ezt követően a vírus dominószerűen végigfutott a világban. Öt kontinens 17 országában álltak le vállalatok és intézmények számítógépes rendszerei. A zsarolóvírus a többi között lebénította a Coop svéd élelmiszerbolt-hálózat mind a 800 üzletének informatikai rendszerét, amelyeket napokra be kellett zárni.

Továbbá megtámadta új-zélandi iskolák számítógépes rendszerét és két jelentős holland technológiai cég, a VelzArt és a Hoppenbrouwer Techniek informatikai hálózatát is. Ezenkívül a svéd államvasutakat és a svéd állami televíziót (SVT) is kibertámadás érte, egy meg nem nevezett német informatikai szolgáltatásokat nyújtó vállalat pedig azt jelezte a hatóságoknak, hogy több ezer ügyfelét érinti az eset.

A támadást végrehajtó, Oroszországhoz köthető REvil nevezetű hekkercsoport

70 millió dollárnyi Bitcoin kriptovalutát követel váltságdíjként a vírussal végrehajtott titkosítások feloldásáért cserében.

Ugyanez az orosz hekkercsoport állt a JBS amerikai húsfeldolgozó óriásvállalatot május végén ért kibertámadás mögött is. A cég később 11 millió dolláros váltságdíjat volt kénytelen kifizetni. A mostani támadást követően a REvil eredetileg 5 millió dolláros váltságdíjat követelt az egyes érintett cégektől, de később úgy nyilatkozott, hogy 70 millió dollárért feloldja valamennyi megtámadott számítógépes hálózat titkosítását.

Joe Biden a mostani támadást követően utasította az FBI-t, hogy indítson nyomozást az ügyben, és büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha Moszkva felelőssége bebizonyosodik. Korábban az amerikai elnök a június 16-i genfi csúcstalálkozón arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, lépjen fel az Egyesült Államokat támadó oroszországi hekkercsoportokkal szemben.

(Kiemelt kép: Finn Fradsen / Ritzau Scanpix/AFP)