Az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem

2017. október 17., 17:33

Szerző:

„Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hivatalosan is szeretné tudatni, hogy tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A hitközség a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli. Az egyetem világi, szekuláris jellege nem változik” – hangzik az a közlemény, amelyet az EMIH küldött lapunknak az ügyben. E szerint az EMIH tulajdonosi szerepvállalásával a világszerte magasan jegyzett tudományos műhelyek sorába emelkedhet. Tovább erősödhet az egyetemen folyó üzletemberképzés és társadalomtudományi oktatás színvonala is. A tervek szerint egy külön helyszínen egyházi képzés is indul úgy, hogy eközben a korábbi korszerű, világi ismeretek átadását célzó szerkezeti felépítés érintetlen marad.

Az egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft. egy október 11-én lezárult, 18 hónapot felölelő tárgyalási és tranzakciós folyamat eredményeként került az EMIH tulajdonába. A teljes vételár önerőből származó részét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház. Ehhez az összeghez a Magyar Fejlesztési Bank további 1,1 milliárd forintos hitel biztosításával járult hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.