Bár Iványi Gábor már a földön fekszik, a kormány azért még rúgott rajta egyet

A Belügyminisztérium közleményt adott ki, melyben leszögezték: az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, akik az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerülnek.

2024. július 26., 12:56

Szerző:

„Egyelőre bízunk a tárgyalások sikerében, a NAV-val és a BM-mel való megegyezésben. Ha ez a hónap végéig nem hoz pozitív eredményt, kénytelenek leszünk átadni oktatási intézményeinket az államnak vagy más fenntartónak” – írták szerdán a Telexnek Iványi Gáborék, miután a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) minden intézményi számlája lenullázódott és több tízmilliós tartozás is került rájuk a NAV múlt heti intézkedése miatt. Iványi levélben kereste meg Pintér Sándor belügyminisztert, amelyben személyes egyeztetést és határozott döntést kért a helyzetükről.

A levélre Iványi Gábor és egyháza választ nem kaptak, azonban a Belügyminisztérium csütörtökön több közleményt is kiadott a témában, „Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, akik a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerülnek” címmel. A közlemény szerint a MET jogsértő módon nem fizette be az alkalmazottai egy része után a közterheket, huzamosabb ideig nem fizette a közüzemi szolgáltatások díjait, noha a Belügyminisztérium minden szükséges tájékoztatást és segítséget megadott, hogy a jogkövető magatartást elősegítse. A minisztérium képviselői is többször tárgyaltak a fenntartó képviselőivel, sőt, a fenntartó moratóriumot is kapott a Belügyminisztériumtól, ám annak ideje alatt az adósságok nem csökkentek, hanem nőttek. „Így nem látszik arra reális esély, hogy a MET intézményeinek pénzügyi egyensúlya helyreálljon” – szögezte le a tárca. 

A közlemény második felében ezután arról ír az apparátus, hogy ha a szociális feladatellátásba bevont valamelyik szolgáltató a tevékenységét nem tudja a jövőben fenntartani, úgy a vonatkozó kormányrendelet alapján a szolgáltatás megszüntetése előtt alapszolgáltatások esetében legalább két hónappal, bentlakásos intézményi ellátás esetében legalább hat hónappal korábban kell erről tájékoztatni a kormányhivatalt.

Ebben az esetben az ellátások átvételének folyamata elindul, és a tárca intézkedik arról, hogy az illetékes önkormányzatok és az állam gondoskodjon a rászoruló ellátottakról. A törvényi védelem célja, hogy még a fenntartó hibája miatt se maradhassanak magukra az ellátást, törődést igénylők.

Hasonló esetben a köznevelés területén is jelzéssel kell élni a tárca vagy a területileg illetékes tankerület felé, a feladatok átvétele szintén megindul, hogy minden tanuló oktatása, nevelése biztosított legyen. A tárca egyúttal leszögezte: intézményeik felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült Iványi Gábor nyújtotta közszolgáltatások átvételére és további biztosítására.

Iványi Gábor egyházát kivéreztették

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, mindössze félnapi működésre maradt pénze az Iványi Gábor vezette egyháznak, miután az adóhatóság köztartozások miatt a múlt héten inkasszózta a MET összes bankszámláját. Iványi Gáborék éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, hogy a szegényeket segítő intézményeik tovább működhessenek.

A NAV július 16-tól elkezdte inkasszálni a MET, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola számláit. A számlákról a működésre félretett összegeken túl leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el, és szigorú elszámolási kötelezettségeket vállaltak az adományozók felé. Ezek között volt többek között az Erasmus és az amerikai NDI pályázatain nyert euró- és dollártámogatások is.

Az inkasszó tehát jelen esetben azt jelenti, hogy ha érkezne is állami támogatás bármelyik bankszámlára, az rögtön a NAV számlájára kerülne, ezekhez a pénzekhez tehát nem férne hozzá a szervezet.

(Kiemelt képünkön Iványi Gábor. Forrás: Oltalom Karitatív Egyesület)