Gyanúsítottként kapott idézést Iványi Gábor

Gyanúsítottként idézte be Iványi Gábort a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

2024. március 27., 16:00

Szerző:

Iványi Gábor március 28-án csütörtökön 9 órára gyanúsítottként kapott idézést a Fővárosi Nyomozó Ügyészségtől. A gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt – írja közleményében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Iványi egyháza közleményében azt írja, hogy a hét folyamán további tíz vezető munkatársunat idézte be tanúként a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégájuknál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak.

A Kúria nemrég jóváhagyta az Ügyészség indítványát, és visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. Az Alkotmánybírósághoz nyújtottunk be panaszt, még nem született határozat. Az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a 13 éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját keltik. A MET minden lehetséges eszközzel küzd intézményei működtetéséért és megtartásáért, tárgyalásra és megegyezésre törekszik az illetékes állami intézményekkel – írja a MET. 

Iványi Gábor egyházának gazdasági igazgatóját korábban bilincsben vitte el a NAV

Gyulai Törvényszék a múlt héten szüntette meg a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészének, Ónodi Istvánnak a letartóztatását – írja a Népszava.  Az Iványi Gábor által vezetett egyesület gazdasági igazgatóját február huszadikán, bilincsben vitték el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Az ügyészség másnap kiadott tájékoztatása alapján különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsították meg a férfit.

Ahogy arról beszámoltunk, Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot. Amikor szerette volna megtudni, hogy mi a vád ellene, a nyomozók azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

Iványi Gábor közleménye kitér arra is, hogy a NAV rajtaütése egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. Akkor válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, de az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza.

A NAV 2022 február közepén az Oltalom Dankó utcai központjánál szállt ki és tartott házkutatást, költségvetési csalásra gyanakodtak.

(Kiemelt képünkön: Iványi Gábort lelkész. Fotó: Oltalom Karitatív Egyesület Facebook oldala)