Bilincsben, saját otthonából vitte el a NAV Iványi Gábor egyházának gazdasági igazgatóját

Iványi Gábor szerint a NAV politikai megrendelésre lépett akcióba egy nappal az egyház rendes évi országos közgyűlése előtt.

2024. február 20., 16:22

Szerző:

„A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági személyek „akadékoskodásnak” minősítették) bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét” – írta a HVG-nek Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot. Amikor szerette volna megtudni, hogy mi a vád ellene, a nyomozók azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

Iványi Gábor közleménye kitér arra is, hogy a NAV rajtaütése egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. Akkor válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, de az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza.

Iványi Gábor szerint a NAV politikai megrendelésre lépett akcióba

„Tekintettel a nyomozásban tartott kétéves hallgatásra, az intézkedés időzítésére, és az őrizetbe vétel váratlan voltára, az akció politikai indítékúnak tűnik” – zárul a MET keddi közleménye.

Az ügy különös momentuma, hogy néhány hónappal ezelőtt, a NAV végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta az egyszázalékos felajánlásokat, több mint 71 millió forintot. Mindeközben a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeikbe, „mondván, hogy mivel nem fizetünk, biztosan nem végezzük el a vállalt feladatainkat" – fogalmaz a közlemény.

2024 elején pedig a Klebelsberg Központ bejelentette, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése úgy döntött, hogy átadja az államnak, az öt településen működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát.

„Mi azért engedtük el a dolgot, mert nem akartunk szembemenni a tantestületekkel és a szülői munkaközösségekkel. Őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal zavarták le az átadást múlt év végén” – nyilatkozta idén januárban az üggyel kapcsolatban Iványi.

2022 február közepén a NAV az Oltalom Dankó utcai központjánál szállt ki és tartott házkutatást, költségvetési csalásra gyanakodtak. „Ez egy demonstratív politikai akció” – mondta akkor a hvg.hu-nak Iványi Gábor.

(Kiemelt kép: Iványi Gábor a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én, Budapesten a Dankó utcában. Fotó: Dimény András / 168.hu)