Rabosították Iványi Gábort

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség hatóság elleni erőszakkal vádolja Iványi Gábort. 

2024. március 28., 14:33

Szerző:

Azzal gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Iványi Gábor lelkészt, hogy a két évvel ezelőtt, 2022. február 21-én a Dankó utcában tartott, előre be nem bejelentett NAV-razzia során a vezetésével a hatóság elleni erőszak történt – írja a Népszava. Ahogy arról beszámoltunk, Iványi Gábor március 28-án csütörtökön 9 órára gyanúsítottként kapott idézést a Fővárosi Nyomozó Ügyészségtől. A gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze nem tett vallomást. „Holnap már keresztrefeszítés is lesz?” – kérdezték egy transzparensen a szimpatizánsai.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) azt írta közleményében, hogy a hét folyamán további tíz vezető munkatársukat idézte be tanúként a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégájuknál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak.

Iványi Gábort rabosították

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze elmondta, hogy nem tett vallomást, és rabosították. Vettek tőle nyálmintát, ujjlenyomatot és fényképet is készítettek róla. Iványi Gábor elmondta, a hatóság elleni erőszak büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. 

Iványi Gábor azt mondja most közölték vele az Ügyészségen, hogy a 2 évvel ezelőtti NAV-razziáról van szó, amikor szeretett volna bejutni a Dankó utcai intézménybe és az irodájába. A lelkész azt mondja, hogy bejelentés nélkül jöttek az ellenőrök és nem mutattak neki házkutatási parancsot sem. Ahogy arról beszámoltunk az épületben dolgozó mintegy tucatnyi NAV-dolgozó felszólította az újságírókat, képviselőket, hogy „határozat alapján folytatják jelenleg a vizsgálatot, és mindenkit megkérnek arra, hogy az eljárás helyszínén ne tartózkodjanak. A Dankó utcában hatalmas tömeg gyűlt össze.

Gurmai Zita szocialista országgyűlési képviselőt is gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával hallgatta ki a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a két gyanúsítottat.     Az eljárás eddigi adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatott nyomozásban a hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást, lefoglalást végeztek – tudatta Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az MTI-vel közleményben csütörtökön.

 Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták az érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor mint a szervezet vezetője a többször elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és más személyekkel kívánt bemenni a kutatás helyszínére. „Ezt elősegítendő Iványi Gábor és a felhívására a jelenlévők - köztük dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és egy európai parlamenti képviselő – a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták” – írták. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen – közölte a KNYF.

Iványi Gábor egyházának gazdasági igazgatóját korábban bilincsben vitte el a NAV

A Kúria nemrég jóváhagyta az Ügyészség indítványát, és visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. Az Alkotmánybírósághoz nyújtottunk be panaszt, még nem született határozat. Az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a 13 éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját keltik. A MET minden lehetséges eszközzel küzd intézményei működtetéséért és megtartásáért, tárgyalásra és megegyezésre törekszik az illetékes állami intézményekkel. 

Gyulai Törvényszék a nem rég szüntette meg a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészének, Ónodi Istvánnak a letartóztatását – írja a Népszava.  Az Iványi Gábor által vezetett egyesület gazdasági igazgatóját február huszadikán, bilincsben vitték el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Az ügyészség  tájékoztatása alapján különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsították meg a férfit.

(Kiemelt képünkön: Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze Fotó: Oltalom Karitatív Egyesület Facebook oldala)