Politikusok jutottak be az Oltalom NAV által megszállt épületébe

Az egyik NAV-ellenőr feladta a kapu őrzését, miközben emberek másztak be az ablakon. 

2022. február 21., 18:37

Szerző:

A képviselők és ellenőrök között patthelyzet alakult ki, 18 órára újabb szolidaritási megmozdulást hirdettek – tudósít a helyszínről a Magyar Narancs. Reggel óta tart a NAV-razzia az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai épületében. Az ellenzéki pártok vezetésével délután 3 órára szolidaritási akciót szerveztek. Nagyjából 70-100 ember gyűlt össze a Dankó utcában, ahol rendőrök nem, csak NAV-ellenőrök próbálták biztosítani a helyszínt, mindössze ketten. Az ellenőrök eddig semmilyen szóbeli tájékoztatást nem adtak sem Iványi Gábornak, sem az épület előtt megjelenő sajtómunkásoknak.

Miután az egyik NAV-ellenőr feladta a kapu őrzését, a sajtó munkatársai egy létrán jutottak be az épületbe. Az épületben dolgozó mintegy tucatnyi NAV-dolgozó felszólította az újságírókat, képviselőket, hogy „határozat alapján folytatják jelenleg a vizsgálatot, és mindenkit megkérnek arra, hogy az eljárás helyszínén nem tartózkodhatnak. Jelenleg az összegyűlt tömeg megpróbálja betolni Iványi Gábort az ajtón. Közben az országgyűlési képviselők is szeretnének az emeletre jutni. Közben a tömeg azt skandálja:

„Veled vagyunk, Gábor!”

A korábbiakkal ellentétben most már úgy tűnik, hogy Iványi Gábort sem engedik be, aki korábban azért nem lépett be az épületbe, mert ragaszkodott hozzá, hogy a sajtó munkatársai is bemehessenek az épületbe. 16 óra után nem sokkal megérkeztek a rendőrök a helyszínre, beengedték az emeleti irodába Iványi Gábort és az országgyűlési képviselőket. Az emeleti irodában a képviselők és Iványi Gábor továbbra sem kaptak pontos tájékoztatást. A NAV-ellenőrök annyit ismételtek el, hogy jelenleg költségvetési csalás bűncselekménye miatt, egy reggel megkapott határozat alapján tartanak jelenleg házkutatást, és lefoglalást.

Iványi Gábor közben azt próbálja megtudni, hogy miért cserélték le az irodája ajtajának a zárát. Közben az is kiderült, hogy két különböző eljárás zajlik, két különböző helyszínen, a Dankó utca 9. és a Dankó utca 11. szám alatt is.

A képviselők által elmondott információk szerint Iványi Gábor öccse, Iványi András ellen indult eljárás, akit reggel túszul ejtettek az ellenőrök. A képviselők és ellenőrök között patthelyzet alakult ki, 18 órára újabb szolidaritási megmozdulást hirdettek. Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai épületei előtt több tucat ember várakozik az úttesten, ahova 18 órára demonstrációt hirdettek meg. Iványi Gábor most az egyházának az épületében tartózkodik, ahova a rendőrök rajta és néhány képviselőn kívül senkit nem engedtek, engednek fel.

(Kiemelt kép: Iványi Gábor. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.