Iványi Gábor egyházának már csak órái vannak hátra

Az adóhatóság inkasszó alá vonta Iványi Gábor egyházának minden számláját, amivel gyakorlatilag kivéreztetik a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget.

2024. július 23., 10:59

Szerző:

Mindössze félnapi működésre maradt pénze az Iványi Gábor vezette egyháznak, miután az adóhatóság köztartozások miatt a múlt héten inkasszózta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) összes bankszámláját – hangzott el még hétfőn este az RTL Híradóban. Iványi Gáborék éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, hogy a szegényeket segítő intézményeik tovább működhessenek.

Ahogyan az ismert, a NAV július 16-tól elkezdte inkasszálni a MET, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola számláit. A számlákról a működésre félretett összegeken túl leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el, és szigorú elszámolási kötelezettségeket vállaltak az adományozók felé. Ezek között volt többek között az Erasmus és az amerikai NDI pályázatain nyert euró- és dollártámogatások is.

Az inkasszó jelen esetben egyébként azt is jelenti, hogy ha érkezne is állami támogatás bármelyik bankszámlára, az rögtön a NAV számlájára kerülne, ezekhez a pénzekhez tehát nem férne hozzá a szervezet.

Iványi Gábor hatóság elleni erőszakot követett el?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Iványi Gáborra és egyházára az elmúlt időszakban nagyon rájár a rúd. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség korábban például azzal gyanúsította magát Iványi Gábort, hogy a két évvel ezelőtt, 2022. február 21-én a Dankó utcában tartott, előre be nem bejelentett NAV-razzia során a vezetésével a hatóság elleni erőszak történt. Iványi Gábor március 28-án csütörtökön 9 órára gyanúsítottként kapott idézést a Fővárosi Nyomozó Ügyészségtől. A gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze nem tett vallomást. „Holnap már keresztrefeszítés is lesz?” – kérdezték egy transzparensen a szimpatizánsai.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze később elmondta, hogy nem tett vallomást, és rabosították. Vettek tőle nyálmintát, ujjlenyomatot és fényképet is készítettek róla. Iványi Gábor elmondta, a hatóság elleni erőszak büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

Iványi Gábor emellett elmondta, közölték vele az Ügyészségen, hogy a 2 évvel ezelőtti NAV-razziáról van szó, amikor szeretett volna bejutni a Dankó utcai intézménybe és az irodájába. A lelkész azt mondta, hogy bejelentés nélkül jöttek az ellenőrök és nem mutattak neki házkutatási parancsot sem.

(Kiemelt képünkön Iványi Gábor a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én a Dankó utcában. Fotó: 168.hu)