Ilyen rákos megbetegedéseket okozhat az alkohol, az alkalmi ivók is veszélyben vannak

Több oka is van annak, hogy az alkoholfogyasztás miért vezet a rákos betegségek kialakulásához.

2024. április 17., 12:37

Szerző:

Bármilyen mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. Minél több alkoholt iszunk, annál magasabb a rák kialakulásának kockázata. A fogyasztás csökkentése, vagy optimális esetben az alkohol teljes elkerülése hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez. Több oka is van annak, hogy az alkoholfogyasztás miért vezet rákos betegségek kialakulásához. A különböző típusú rákbetegségek valószínűleg különböző módon alakulnak ki, például:

  • az alkohol (etanol) a szervezetünkben acetaldehid nevű vegyi anyaggá alakul át. Az etanol és az acetaldehid egyaránt rákkeltő anyagok.
  • az alkohol károsítja a májsejteket és májzsugor nevű betegséget okozhat. A májzsugor növeli a májrák kialakulásának valószínűségét.
  • az alkohol bizonyos hormonok, például az ösztrogén szintjének emelkedéséhez vezethet. A magas ösztrogénszint növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az alkalmi alkoholfogyasztók is magasabb kockázatnak vannak kitéve a ráknak

Minél több alkoholt iszunk, annál magasabb a rák kialakulásának kockázata. Az alkoholfogyasztást  összefüggésbe hozták különböző szájüregi daganatok, a májdaganat, az emlődaganat és a vastagbéldaganat kialakulásának fokozott kockázatával. Az alkoholfogyasztás mérséklése az adott személy veleszületett genetikájával szemben egy olyan, könnyen változtatható életmódbeli tényező, amely jelentősen csökkentheti a daganatkialakulás kockázatát. Ezért fontos – főleg a fiatalok – figyelmének felhívása arra, hogy az alkalmi alkoholfogyasztás is növeli a daganatkialakulás kockázatát – írja az EgészségKalauz.

Susannak Brown, a Rákkutató Világszervezet tudományos főmunkatársak korábban leszögezte, hogy cáfolhatatlan bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az alkoholfogyasztás közvetlenül rákot okoz, és minél több szeszt iszik valaki, annál nagyobb az esélye a daganatos megbetegedések kialakulására. Kétségkívül azok vannak óriási veszélyben, akik vedelnek, de Connor szerint az alkoholfogyasztásnak egyszerűen nincs biztonságos szintje, az alkalmi ivók is rizikónak teszik ki magukat – írja a Házipatika. 

Különösen nagy a veszély amiatt, hogy az alkoholfogyasztás gyakran jár együtt dohányzással, így azokon a területeken, ahol ezek az anyagok érintkeznek a testtel, mint amilyen a száj, a torok vagy a belek, bizony komoly egészségügyi kockázat áll fenn. De mivel a pontos mechanizmus – hogy az alkohol (magában vagy a dohánnyal együtt) miképpen is okoz rákot – nem ismert, ezért sokan úgy tekintenek erre is, mintha csak elméletben létezne.

Életmódváltással jelentősen csökken a rák kockázata 

A fogyasztás csökkentése, vagy optimális esetben az alkohol teljes elkerülése hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez – írja az Európai Rákellenes Kódex.  Minél kevesebb alkoholt iszunk, annál alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata. Összességében a rák kockázata azoknál a férfiaknál, akik napi kevesebb, mint kettő alkoholos italt (kevesebb, mint 20 gramm tiszta alkoholt) fogyasztanak, valamint azoknál a nőknél, akik napi kevesebb, mint egy alkoholos italt (kevesebb, mint 10 gramm tiszta alkoholt) fogyasztanak, 6 százalékkal alacsonyabb, mint azoknál, akik ennél több alkoholt fogyasztanak.

Az alkoholfogyasztás csökkentése napi négy vagy több alkoholos italról egy vagy kevesebb alkoholos italra 21 százalékkal csökkentheti a májrák kockázatát, 31 százalékkal a vastagbélrák kockázatát, valamint nők esetében 30  százalékkal a mellrák kockázatát. Az olyan életviteli tényezők, mint az egészséges táplálkozás, a normális testsúly és a testmozgás, általában együtt vannak jelen az emberekben, és nehéz szétválasztani egymástól a hatásaikat. A legnagyobb egészségügyi előnyt az egészséges életmód nyújtja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)