Azok a fránya gének: Az alkoholizmus örökölhető

Az alkoholizmus kockázatának körülbelül 50 százalékát az egyén génjei adják – derül ki egy kutatásból. 

2024. január 21., 21:25

Szerző:

Az alkoholizmus, illetve az alkoholfogyasztási zavar – a negatív következmények ellenére az ivás abbahagyására vagy ellenőrzésére való képtelenség – öröklődő állapot is lehet. A kutatások szerint, ha valakinek közvetlen családtagja, például szülője vagy testvére szenved alkoholbetegségben, az nagyjából három-négyszeresére növeli a betegség kialakulásának esélyét – írja az RTL. A szakértők szerint valószínűleg több száz gén játszik szerepet ebben, 2020-ban ebből 29-et azonosítottak a Yale kutatói. A tudósok felfedeztek néhány olyan tulajdonságot, amelyet ezek a gének befolyásolnak, például azt hogy a szervezet hogyan dolgozza fel az alkoholt. Az i alkoholtoleranciáért felelős gént még nem azonosították teljes bizonyossággal, de a szakemberek szinte biztosak benne, hogy létezik.

Az alkoholizmust az otthonról hozott minta is befolyásolja

Egy tanulmány szerint azoknak, akik 11 és 12 éves koruk között próbálják ki először az alkoholt, nagyjából 16 százaléka válik függővé, míg azoknak, akik 19 éves korukban, vagy még később kezdenek inni, mindössze 1 százaléka. A szakértők szerint a korai alkoholfogyasztás megváltoztathatja az agyat, miközben az még fejlődik, különösen az önkontrollal kapcsolatos területeken. A gyermekkori traumák szintén növelik az alkoholizmus kockázatát. 

Az alkoholizmus nem játék, orvoshoz kell fordulni 

Már egy hónap alatt is rengeteg pozitív hatása lehet testünkre, ha tartózkodunk az alkohol fogyasztásától. A hatás attól is függ, hogy  átlagosan mennyi alkoholt iszik és milyen rendszerességgel egy hónapban. Ami biztos, hogy alkoholfogyasztás nélkül javul az alvás minősége, az emlékezőképesség, erősödik az immunrendszer.  Az alkoholmegvonás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, javítja a szív- és érrendszer működését és a fogyást is elősegítheti túlsúly esetén. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Kék Pont Alapítvány akciója, akár halálos kimenetelű lehet az alkoholisták számára. 

Zacher Gábor azt javasolja az alkoholbetegeknek, hogy kezdetben csökkentsék a megszokott adagjukat harmadára vagy felére. Ezzel elkerülhetőek lehetnek az alkohol megvonásának tünetei. A toxikológus szerint a fokozatosság elvét kell követni az alkoholfogyasztás csökkentése során. Az alkoholfogyasztás hirtelen abbahagyása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Reggel 8 órakor már jelentkezhetnek a megvonási tünetek, mint például reszketés és izzadás. Délre furcsa érzések léphetnek fel, délután pedig akár kórházba is kerülhet valaki. „Az alkohol megvonás következtében kialakuló delirium tremens halálozási aránya akár 5-8 százalék is lehet” – fogalmazott Zacher Gábor. 

Az alkoholfüggőség-kezelő központok különböző programokat kínálnak, amelyek célja a tartós felépülés elősegítése. A szolgáltatások közé tartozhat a kognitív-viselkedésterápia, a dialektikus viselkedésterápia, a holisztikus terápiás program, az intenzív ambuláns rehabilitációs program, a gyógyszeres kezeléssel támogatott kezelési program és a mentális egészségügyi kezelés is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)