Elkészült a kutatás: Ennyi alkoholt iszunk meg fejenként egy év alatt

Le vagyunk maradva a litvánoktól, de bőven megelőzzük az indonézeket.

2023. november 25., 14:18

Szerző:

Az alkoholfogyasztás a vezető halálok és rokkantság világszerte, különösen a munkaképes korúak körében. A magas alkoholfogyasztás a szívbetegségek és az agyvérzés, a májcirrózis és bizonyos rákos megbetegedések fő kockázati tényezője, de még az alacsony és mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli e betegségek hosszú távú kockázatát – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján.

A szervezet jelentést készített a világ különböző részein jellemző alkoholfogyasztási szokásokról, mely szerint a tagállamokban az átlagos évi fogyasztás 2021-ben személyenként 8,6 liter volt. A legtöbb alkohol Litvániában fogyott (fejenként 12,2 liter), a legkevesebbet az indonézek isznak, ott egyetlen deciliter ital jutott egy főre.

A kutatás szerint mi magyarok átlagosan 10,4 liter alkoholos italt fogyasztottunk el 2021-ben, ami kevesebb, mint a tíz évvel korábbi mennyiség.

Az átlagos fogyasztás a 23 OECD-országban csökkent 2011 és 2021 között, a legnagyobb mértékben Litvániában és Írországban (több mint két literrel). Ugyanakkor Lettországban fejenként több mint kéz literrel, Mexikóban és Norvégiában, valamint a csatlakozó országokban Bulgáriában és Romániában pedig körülbelül egy literrel nőtt az alkoholfogyasztás.

A részletes adatok itt olvashatók.

(Kép forrása: Pexels / Magda Ehlers)