Pancsolt szesz okozott több tucatnyi halált

Tizenkét ember meghalt, négy pedig súlyos állapotba került, miután hamisított alkoholt ittak Iránban.

2023. június 18., 18:21

Szerző:

Legalább 12 ember meghalt és 140-en szenvedtek mérgezést hamisított alkohol fogyasztása miatt az észak-iráni Alborz tartományban - közölték vasárnap kórházi források.

A Karadzsi Orvostudományi egyetem elnöke, Sahram Szajjadi az Iran Front Page című helyi lap szerint arról számolt be, hogy 12 ember halt meg hamisított alkohol fogyasztásának következtében, további négyen súlyos állapotban vannak.

A mérgezések Alborz tartományban történtek az elmúlt napokban, az áldozatok "egy dezodorgyárból származó ipari alkoholból készített italt" fogyasztottak - közölte Hamid Hadavand tartományi rendőri vezető. A halálozások fő oka az volt, hogy az italokban etil-alkohol helyett metil-alkohol volt.

A 16 és 50 év közötti áldozatok tünetei többnyire emésztési és légzési problémák, homályos látás és szédülés is voltak - mondta el Fazeli Harikandi, a helyi igazságszolgáltatás vezetője.

Iránban az úgynevezett iszlám forradalom 1979-es győzelme óta tilos az alkoholfogyasztás, azonban a csempészett vagy házi készítésű italok megtalálhatók. Fogyasztását 80 korbácsütéssel, eladását és készítését hat hónaptól két évig terjedő börtönnel büntetik.

A büntetés mellett a mérgezés veszélye is fenyeget, ha a házi pancsoláskor metanolt (metil-alkohol) használnak etanol (etil-alkohol) helyett. A hamisított alkohol fogyasztása miatti mérgezések nem ritkák az országban: 2020-ban több mint 700-an haltak meg, többségében 14 és 78 év közötti férfiak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.