Ez a tünet az első, ha a máj rossz állapotban van

A máj egy létfontosságú szervünk, ezért különösen fontos, hogy panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

2024. március 20., 17:04

Szerző:

A máj egy nagyon fontos szerv a testünkben, számos létfontosságú funkciót lát el. Segít eltávolítani a méreganyagokat, például alkoholt és gyógyszereket. Fontos szerepet játszik az emésztésben is az epe termelése révén és a zsírok lebontásában. Emellett a máj részt vesz a vérben található fehérjék, például a véralvadási faktorok előállításában, de az energiatárolás szempontjából is hasznos, ugyanis elraktározza a glükózt glikogén formájában, amely azután glükózként szabadul fel szükség esetén, hogy energiaforrásként szolgáljon a testünk számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a tüneteit, ha valami miatt nem működik megfelelően.

A bőr testünk első védelmi rendszere, ha a májunkkal gond van, elég hamar látszani kezd rajta. Májgondok első tünete lehet, ha a bőr az arcunkon és a testünk egyéb részein sárgás színűre változik. Ilyenkor előfordulhatnak kiütések, pattanások is.

A Házipatika cikke szerint a szemfehérje besárgulása szintén klasszikus, májgondokra utaló tünet. Az egészséges emberek szeme, tekintete általában tiszta, szemük fehérje nem zavaros. Ha ennek a résznek a színe megváltozik, illetve a szem véres lesz, a körötte lévő rész pedig bedagad, felpuffad és viszketni kezd, akkor ez a máj elégtelen működésére utalhat.

Nem titok, hogy a hízásnak számos oka lehet. Helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, hormonális problémák - és a nem megfelelően működő anyagcsere is. Ha pedig az anyagcserével valami gond van, akkora nagyon gyakran a máj az oka.

A májnak kell szabályoznia a zsíranyagcserét, a zsírraktárak működését és a vércukorszintet is. Ha azonban túl sok méreganyaggal kell megküzdeni, akkor a vércukorszint tartósan megemelkedhet, és emiatt a szerv elzsírosodhat. Ilyenkor hastájékon látványos hízás tapasztalható.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy székletünk a szokásosnál sokkal világosabb vagy agyaghoz hasonlít a színe, akkor ez is arra utal, hogy valami nincs rendben a májunkkal. Ilyenkor ugyanis a máj által termelt epe vagy túl kevés, vagy valami miatt nem ürül ki, és ezért a széklet elveszti a megszokott színét.

 

A máj leggyakoribb betegségei

Néhány a leggyakoribb májbetegségek közül:

Hepatitis: Hepatitisnak nevezzük a májgyulladást, amely lehet vírusos, autoimmun vagy alkoholos eredetű. A leggyakoribb vírusos hepatitis típusok közé tartozik a hepatitis A, B és C.

Májzsugorodás: Ez olyan állapot, amikor a máj fokozatosan hegesedik és elveszíti működőképességét. Általában hosszú távú alkoholizmus vagy krónikus májbetegség, például cirrhosis következménye.

Májrák: A májrák egy súlyos betegség, amely akkor alakul ki, ha a májsejtek kórosan elszaporodnak. Gyakran cirrhosis vagy krónikus hepatitis következménye.

Májzsírosodás: Ez az állapot akkor következik be, amikor a májban túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. Ez lehet alkoholos májbetegség, túlzott alkoholfogyasztás vagy elhízás következménye.

Ezek csak néhány példa a leggyakoribb májbetegségekre, és számos más állapot is létezik, amelyek befolyásolhatják a máj egészségét és működését. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő kezelés és az egészséges életmód segíthet megelőzni vagy kezelni ezeket a betegségeket. Ha úgy érzi, hogy májproblémái vannak, fontos, hogy orvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

(Kiemelt kép: maleni_ferrari via Pixabay)