Ezért nem találták még meg a rák ellenszerét

Világszerte a rák jelenti az egyik leggyakoribb halálokot, átlagosan hatból egy ember emiatt veszíti életét.

2024. április 15., 10:09

Szerző:

„Miért nincs még mindig hatékony ellenszer a rák ellen?” – szerdai Facebook-posztjában erre a kérdésre ad választ a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Sokakat foglalkoztat a téma, hiszen sokan veszítik életüket rosszindulatú daganatos megbetegedések következtében. Magyarországon évente több mint 30 ezer rák miatti halálozás történik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Nagyban nehezíti egy egységesen hatásos gyógymód kifejlesztését, hogy mint arra az NNGYK rámutat, a rák mint gyűjtőfogalom alá több mint 200 különböző betegség tartozik. Minden daganattípusnak többféle altípusa is ismert, és ezek mindegyike másképp nézhet ki és viselkedhet. Mi több, minden megbetegedést más-más mutációk okoznak, a daganat növekedésével pedig egyre több mutáció halmozódhat fel benne - írja a Házipatika.

Ez a magyarázat arra, hogy míg az egyik betegnél beválik egy gyógyszer, egy másiknál miért maradhat teljesen hatástalan.

A genetikai mutációk miatt a rákos sejtek viselkedése is folyamatosan változhat. Hosszabb távon képesek például ellenállóvá válni az újabb és újabb gyógyszerekkel szemben. Előfordulhat tehát, hogy a kezelések idővel elveszítik a hatásukat, és a beteget más kezelésre kell átállítani.

Végezetül az NNGYK kiemeli, hogy a rákos sejtek nagyon jók a túlélésben.

Az egészséges sejtekben olyan mechanizmusok működnek, amelyek megakadályozzák a túlzott ütemű növekedésüket, osztódásukat. A ráksejtek viszont elvesztették ezeket a fékeket, és trükkök egész arzenálját fejlesztették ki, hogy elkerüljék a sejthalált.

(Kép forrása: Pexels)