Új DNS-alapú vérvizsgálat segít a rák korai felismerésében

Olyan DNS-alapú vérvizsgálat válik országosan elérhetővé, amely kellemetlen beavatkozás nélkül biztosít lehetőséget a kolorektális rák szűrésére.

2024. április 12., 11:27

Szerző:

A vastag- és végbélrák, összefoglaló nevükön a kolorektális rák, a második leggyakoribb daganatos halálokot jelentik Magyarországon. Közel ötezer ember veszíti életét miattuk évente, és 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak. Az elmúlt évtizedekben a megbetegedések évenkénti száma csaknem négyszeresére emelkedett. 40 év felett rohamosan növekszik az előfordulási arányuk, így ekkor a különböző szűrővizsgálatok jelentősége is jelentősen növekedni kezd – írja a 24.hu.

Az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedik a fiatalabb korosztályokat érintő vastag- és végbélrákos esetek száma is. A betegség korai szakaszban felismerve jól kezelhető és gyógyítható, de mivel sokáig tünetmentes, gyakran nem fedezik fel időben, és a hagyományos szűrési módszerek sokakat elrettentenek. A SYNLAB, mely Európa és Magyarország legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója egy olyan DNS-alapú vérvizsgálatot tesz országosan elérhetővé, amely kellemetlen beavatkozás nélkül biztosít lehetőséget a kolorektális rák szűrésére – írja az Index.

A teszt a daganatsejtekből a véráramba kerülő és ott sejtmentes formában szabadon keringő tumor eredetű DNS-t vizsgálja. A ráksejtek génállományának bizonyos szakaszai ugyanis megváltoznak, eltérőek lesznek az egészséges sejtek DNS-étől. Ezeket a megváltozott DNS-szakaszokat keresi és érzékeli a teszt, és a vizsgálat eredménye egy nagy pontosságú kockázatbecslés a kolorektális ráksejtek jelenlétére vonatkozóan.

A második leggyakoribb halálozási ok Magyarországon a kolorektális rák

A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak (colorectalis carcinoma). A daganat lassan fejlődik ki, és a modern célzott terápiáknak köszönhetően korai stádiumában aránylag jól gyógyítható – írja a Webbeteg.

A vastagbélrák jellegzetes tünete a székelési szokások (egyéb diétás változások nélkül bekövetkező) változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb lett a székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek haspuffadásról és nehezen meghatározható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. A tünetek között jelentkezhet émelygés, rossz közérzet. Fontos tudni, hogy a hasi fájdalom, vastagbélfájdalom nem tartozik a vastagbélrák vezető tünetei közé, így fájdalom nélkül is érdemes részt vennie vastagbéltükrözésen vagy más kivizsgáláson, amennyiben székelési szokásaiban változást tapasztal.

Vastagbélrákra utaló tünet lehet, ha a székletben vér található. Véres székletet ugyanakkor más betegség is okozhat, leggyakrabban az aranyér miatt kerülhet vér a székletbe, azonban érdemes a vastagbélrákot is kivizsgáltatni ebben az esetben. Az aranyér kellemetlen, de a hosszú távú kilátások szempontjából természetesen jóval veszélytelenebb, mint a belek vérzését okozó daganatok vagy a gyulladásos elváltozások.

A véres széklet nem feltétlenül a szabad szemmel is látható élénkpirost vért jelenti. Olykor - a vér kis mennyisége miatt - csak laboratóriumban vagy patikában kapható teszt segítségével mutatható ki a székletvér jelenléte. Jelentősebb vérzés esetén a vastagbélből eredő vér megalvadva sötét színűre, feketére festi a székletet. A még nem alvadt, élénkpiros vér rendszerint inkább a végbél érintettségét jelzi.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

2024. április 29., 12:37

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.