Kell-e másodvéleményt kérnie egy rákos betegnek?

Az orvos javasol, de dönteni minden esetben a rákos betegnek kell.

2024. április 11., 20:24

Szerző:

rákos betegek gyakrabban kérnek másodvéleményt. Az Amerikai Ráktársaság azt állítja, hogy előnyei nem egyértelműek, más kutatások viszont azt mutatják, hogy mégis értékesek lehetnek. Az Annals of Surgical Oncology folyóiratban megjelent cikk például megállapította, hogy az amerikai Nemzeti Rákintézet által kijelölt intézményekben a vizsgált 70 beteg 43 százalékánál változtatta meg a diagnózist a második szakvélemény – írja HáziPatika. 

A betegek bizonytalanságát sok esetben az okozza, hogy a kórházban, szakrendelőben tapasztalt zsúfoltság és időhiány közepette gyakran úgy érzik, nem kaptak választ minden kérdésükre, ezért kétségek maradtak bennük. Más esetben azzal szembesülhetnek, hogy más kezelési stratégiát javasol egyik és másik szakorvos. Mindenekelőtt a kezelőorvossal vagy az osztályvezető főorvossal javasolt átbeszélni a kérdéseket, sokszor egy tisztázó konzultáció elegendő a javaslatok hátterének megértéséhez – írja oldalán a Rákgyógyítás.

Az orvos javasol, de dönteni mindig a rákos betegnek kell

A rákbetegségek egy jelentős részében kicsi a terápiás mozgástér, mivel a betegség stádiuma, műthetősége, molekuláris diagnosztikai jellemzői, a páciens kísérőbetegségei javarészt mederbe terelik, hogy mit lehet tenni. Az esetek egy másik részében ugyanakkor nem egyetlen út létezik: a kezelési módszerekben és azok ütemezésében számos nézőpontot figyelembe lehet és kell venni, azaz egymástól eltérő kezelési javaslatok is lehetek szakmailag helyesek. Dönteni viszont minden esetben a betegnek kell, hiszen a remélt eredményekből ő profitál, s a negatív következményekkel is neki kell megküzdeni. Ha a beteg bizonytalan a javasolt kezelési tervet illetően vagy több út közül kell választania, a másodvélemény, azaz egy elsőtől független második orvosi szakvélemény segíthet dönteni – hívja fel a figyelmet a molekularis-diagnosztika.hu.

Egy rákdiagnózis olyan élethelyzet elég állítja a pácienst, amelyben a legfontosabb a biztonság, a tudás, a kompetencia érzése. Ezt erősítheti egy másodvélemény is, amelynek kapcsán sokan attól tartanak, hogy azt egyfajta bizalmatlanságként fogja értékelni a kezelőorvos. Holott a másodvélemény sokkal inkább a gyógyulás iránti vágy megnyilvánulása. Minél fontosabb kérdésről van szó, annál erősebb alapokon kell, hogy nyugodjon a döntés.

Ezért is hasznos, ha bizonyos esetekben nem kizárólag egy orvos mond véleményt az adott betegségről, annak stádiumáról és lehetséges kezelési módjairól, de más szakember is véleményezi azt. Így a páciens és a család, a környezet is tudásában és biztonságában megerősödve többet tud tenni a gyógyulásáért – írja az Egészségkalauz.

Másodvéleményt kérni mindenkinek elemi joga. Ezt a gyakorlatban úgy teheti meg, hogy minden rendelkezésre álló lelettel, kórelőzménnyel, diagnózissal felkeres egy másik – lehetőség szerint az adott betegségtípus kezelésében nagy gyakorlattal rendelkező – ellátóhelyet, illetve szakorvost, s megkéri: nézze át, értékelje a leleteit, s adjon szakvéleményt azokról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.