Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap – ezekben a rákos betegségekben szenvednek a magyarok

Hazánkban 1993 óta ez a nap a Nemzeti Rákellenes Nap, Dr. Dollinger Gyula születésnapja, aki 1902-ben létrehozta az Országos Rákbizottságot, ezzel megalapozva a magyarországi rákkutatást.

2024. április 10., 16:24

Szerző:

Ma sokkal jobb esély van a gyógyulásra a rákos betegségekből, mint korábban.  Az egészségügyi szervezetek  a daganatos betegségekre, kockázatcsökkentő tényezőkre, a korai felismerésre, valamint a betegúton felmerülő döntéseknél az aktív betegrészvétel fontosságára hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente nyolc-kilencezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal – írja az Egészséghíd.

Ezekben a rákos betegségekben szenvednek a magyarok

A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus – olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy évente tízezer tüdődaganatos megbetegedést regisztrálnak, és nyolcezren halnak bele a betegségbe. Hozzátette: mivel a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, így 2019 óta, Hunchest néven állami szűrőprogram is létezik, amivel elsősorban az 50 és 70 év közötti dohányosokat próbálják elérni. A tüdőrákos esetek 80 százalékát a dohányzás okozza, és átlagosan minden 7-8. dohányosnál kialakul a tüdőrák. A szakember elmondta, a programban részt vevők 5 százalékánál mutatták ki a tüdőrák korai stádiumát, ami nagyban növeli a túlélési esélyeket.

Évente 32 ezren halnak meg rákban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) adatai alapján a 37 tagország közül Magyarországon legmagasabb a százezer főre vetített daganatos halálozási arányszám, mind a férfiak, mind a nők körében. A hazai daganatos halálozás csaknem feléért három daganattípus – a tüdőrák, az emlőrák, valamint a vastag- és végbélrák – felelős. A Központi Statisztikai Hivatal Nemzeti Rákregiszter adatai alapján készült jelentése szerint évről évre emelkedik a Magyarországon bejelentett új rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Mindeközben az elmúlt évtizedben a daganatos halálozás magas szinten bár, de stagnált: évente mintegy 32 ezer honfitársunkat veszítettük el daganatos betegség miatt.

Az a tény, hogy arányaiban jóval több beteg gyógyul meg, a hazai onkológiai ellátórendszer hatékonyságának javulását tükrözi. Ebben szerepet játszanak a népegészségügyi szűrések – az emlőszűrés, a méhnyakszűrés, a vastagbélszűrés és a speciális Országos Tüdőrákszűrő Program (lásd Tüdőszűrés) – bevezetése, a betegségek kórismézését támogató diagnosztikus eszközök, így a képalkotó eljárások fejlődése, amelyek révén egyre gyakrabban valósulhat meg a rákos megbetegedések korai felismerése. Bővült a kezelési lehetőségek – a daganatsebészet, a gyógyszeres kezelések és a sugárterápia – tárháza is, és a molekuláris vizsgálatoknak köszönhetően mind gyakrabban alkalmazhatók célzott gyógymódok az ún. személyre szabott terápia (lásd Célzott onkológiai terápia) keretében. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos halálozás csökkentése érdekében nem csak a rákbetegségek mielőbbi felismerése és kezelése kívánatos, hanem azok megelőzése is (ld. még Életmódbeli tényezők a rákbetegségek megelőzésében). A rák elleni küzdelemben a társadalom, a civil szervezetek és az egyének együttes, felelősségteljes cselekvésével érhető el eredmény – írja az Országos Kórházi Főigazgatóság.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)