Ezek a halál jelei a rákosoknál

Vegyük észre a jeleket, hogy lehetőségünk legyen a búcsúzásra. 

2024. április 7., 11:22

Szerző:

Egy kutatásban nyolc olyan fizikai jelet gyűjtöttek össze, amely megmutatja, hogy a rákos beteg három napon belül meghal. A haldoklás gondolatát, ha tehetjük, elhessegetjük. Vannak azonban olyan helyzetek, amelyekben jobb ha tudjuk, hogy egy súlyos, halálos beteg meddig élhet még – írja a Házipatika.

Ha ugyanis tudjuk, hogy közeleg az idő, lehetőségünk van az utolsó napok megszervezésére és a búcsúzásra. Nemcsak a család család életében lehet fontos tudni a hamarosan bekövetkező halált, de az orvosok számára is fontos információt jelenthet. Ha ugyanis tudható valakiről, hogy napokon belül meghal, akkor fölösleges őt további vizsgálatoknak, beavatkozásoknak, gyógykezeléseknek kitenni.

A jelek felismerésével a rákos beteg haldoklásán tudnak könnyíteni az orvosok 

Kutatók egy nyolc klinikai tünetből álló listát állítottak össze, ami előre jelezheti, hogy egy végstádiumú daganatos beteg három napon belül meghal - számolt be korábban a Medical News Today .A Cancer című szaklapban megjelent 2015-ös tanulmány a Process of Dying Study (A haldoklás folyamata) elnevezésű longitudinális vizsgálaton alapul, amelynek keretében akut palliatív ellátásban részesülő (APCU) rákos betegeket vizsgáltak. A palliatív orvoslás célja a végstádiumú, menthetetlen betegek szenvedésének enyhítése tüneti kezelések által - elsősorban a szakszerű fájdalomcsillapítással.

Összesen 357 végstádiumú daganatos beteg összesen 52-féle tünetét figyelték meg minden 12 órában a palliatív ellátásra való felvételüktől kezdődően a halálukig, illetve addig, amíg el nem bocsátották őket az osztályról. A vizsgálat ideje alatt a betegek 57 százaléka halt meg.

A megfigyelések alapján nyolc igen specifikus fizikai tünetet jelölnek meg a tanulmány szerzői; ezek arra utalnak, hogy a halál három napon belül bekövetkezik:

  • a verbális ingerekre adott csökkent reakció
  • a vizuális ingerekre adott csökkent reakció
  • a nevetőráncok elhalványulása
  • hörgés
  • a nyak hiperextenziója
  • a szemhéjak nem csukódnak
  • a pupillák nem reagálnak
  • vérzés az emésztőrendszer felső szakaszában (a gyomorban)

Az utolsó kivételével az összes jel arra utal, hogy a neurokognitív és a neuromuszkuláris rendszer hanyatlik. Ezek a neurológiai tünetek szoros összefüggésben állnak a halál közeli bekövetkeztével. Ez azt is jelenti, hogy nagyon kevés olyan beteg van, aki mutatja ezeket a tüneteket , és mégsem hal meg három napon belül. A tünetek az utolsó három napban voltak megfigyelhetőek a betegeknél 38-78 százalékban. A jelek egyértelművé teszik a progresszív neurológiai hanyatlást, ami a halálhoz vezet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)