Könnyedén rák lehet a krónikus gyulladásokból

A rák kialakulását elősegítő krónikus gyulladást okozhat fertőzés, autoimmun betegség és bizonyos környzeti tényezők is.

2024. április 6., 10:36

Szerző:

A rákkeltőként azonosított fertőzések jelentős része krónikus gyulladást vált ki, ami több daganattípusnál a – végül daganathoz vezető – genetikai hibák egyik okozója – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás.

Amint arra dr. Kopper László és dr. Tímár József patológus professzorok a Klinikai Onkológia folyóirat 2020. februári lapszámában emlékeztetnek, régóta ismert, hogy

a tartósan fennálló gyulladások növelik a rosszindulatú daganatok kialakulásának veszélyét.

Ez igaz a májgyulladást okozó Hepatitis B és C vírusra, a krónikus atrófiás gyomorgyulladást (gastrotitis) okozó Helicobacter pylori baktériumra, a krónikus méh- nyakgyulladást kiváltó HPV-re is. Sőt, mint felvetik, újabban fény derült arra is, hogy a prosztatarák kockázatát növelő krónikus prosztatagyulladás hátterében sok esetben szintén egy kórokozót, az úgynevezett XMR-vírust lehet azonosítani.

Nem csak kórokozók válthatnak ki rákkeltő gyulladást

Rákkeltő gyulladásokat nemcsak kórokozók válthatnak ki. Példaként említik az évtizedeken át szigetelésre használt azbeszt által okozott krónikus tüdőgyulladást, ami jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát. De ugyanez igaz a túlzott alkoholfogyasztás talaján kialakuló krónikus hasnyálmirigy- és májgyulladásra is, amelyek a hasnyálmirigyrák és a májrák rizikó- ját emelik. Kockázatot hordoz a reflux, amikor a gyomorsav felmaródást, ezáltal gyulladást okoz a nyelőcsőben, növelve a nyelőcsőrák rizikóját. De az epekő is rizikótényező, mert folyamatos mechanikai irritációt okozva hozzájárul a krónikus epehólyag-gyulladáshoz, ami növeli az epehólyagrák valószínűségét.

A fokozott UV-sugárzás is gyulladásos folyamatot indít el: a bőr regenerációs képességének kimerülésével krónikus atrófiás bőrgyulladást (dermatitist) okozhat, ami táptalaja többféle bőrdaganatnak is, például a melanomának vagy a bazálsejtes bőrráknak.

Az immunrendszer hibás működéséből eredő autoimmun betegségek egy részénél a szervezet önmagát támadja meg, az e folyamat miatti szövetpusztulás vált ki krónikus gyulladást. Ez a helyzet például a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) esetében, amikor a bélfal, a vastagbél nyálkahártyája károsodik fokozottan, ezáltal a betegség a vastagbélrák kockázatát növeli.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: swiftsciencewriting via Pixabay)