Ezért jelentkezik idős korban a rák

A rákos megbetegedések előfordulásánál az idősebb korosztály érintettségéről olvashatunk vagy hallhatunk a legtöbbet. De miért van ez így?

2024. április 5., 17:53

Szerző:

A legtöbb és legádázabb megbetegedés a rák az idősebb korosztályt sújtja. Igaz ez az emlőrákra, vastagbélrákra, prosztatarákra , tüdőrákra, a bőrdaganatokra is. Több tényező is közrejátszik abban, hogy ezek a veszélyes és gyakori daganatok 50 éves kor felett alakulnak ki.

Mivel a daganatok nem egyik napról a másikra, hanem egy hosszú folyamat következtében alakulnak ki, ezért azok a szokások, amelyek idáig vezetnek hosszabb ideig állnak fenn. Ilyen daganatos betegséget elősegítő szokások a cigarettázás, alkoholfogyasztás , káros környezeti tényezők,(ultraibolya és radioaktív sugárzás, káros vegyi anyagok), a helytelen táplálkozás (zsírban gazdag, rostszegény étrend) és még hosszan sorolhatnánk. Ezek a szokások azonban hosszú folyamat végeredményeként alakítják ki a daganatos megbetegedést.

Az időskori rák kialakulásában az játszik szerepet, hogy a szervezetben lassulnak a génhibákat kijavító mechanizmusok

Ahhoz, hogy egy daganat létrejöjjön hosszú, genetikai változásokon megy keresztül a sejt, így ezek a folyamatok egymásra épülve alakítják ki a tumoros elváltozást, amelyhez szintén hosszabb idő kell. Apró elváltozások sorozata szükséges ahhoz, hogy egy egy probléma daganathoz vezessen. Emellett az idősebb szervezet lassabban javítja ki a génhibákat, így a daganatos sejtburjánzás könnyebben kialakulhat – írja a Házipatika. 

Egy-egy gén változásának bekövetkezéséhez általában hosszú idő kell.  Az idősödő szervezetben megváltoznak, lassulnak a génhibákat kijavító mechanizmusok. A hormonrendszer változásai – nőknél a menstruáció elmaradásával, férfiaknál a szexuális aktivitás csökkenésével együtt járó hormonszint- és szöveti hormon reaktivitás változások – hosszú idő alatt egyes daganatok kifejlődésének kedvezhetnek – magyarázza a Daganatok.hu.

Máshogyan kell-e kezelni az időskori rákot?

A válasz kettős. Az idős betegek daganatát ugyanazokkal a módszerekkel lehet és kell kezelni, mint a fiatal betegekét. Az idősek rákja hasonlóan reagál a sugárkezelésre, gyógyszeres kezelésre - daganatölő citotoxikus, növekedést gátló citosztatikus és hormonkezelésre -, mint a fiatalok betegsége. A kezelés megtervezésénél, végrehajtásánál mindenképpen figyelembe kell venni az idős szervezet sajátosságait, tűrőképességét, regenerációs képességeit. Bármely daganatellenes kezelés megkezdése előtt öregkorban még gondosabban kell felmérni a szervezet állapotát, az egyes szervrendszerek (keringés, máj- és vesefunkció, vérképzés) működését, mint fiatal korban. Az idős betegek kezelése sokkal gyakrabban történik egyénre szabott módon, mint fiataloknál, akik kezelése az esetek döntő többségében kezelési ajánlások (protokollok) szerint történik.

Hány éves korig szabad (kell) kezelni az idős emberek rákbetegségét?

Az Egyesült Államokban történt felmérések szerint a 70 éves egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év, a 80 éves, egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 8,6 év, míg 85 éves korban átlagosan további 3,4 év. Az esetek többségében a jó általános állapotú idős emberek teljes értékű, kiváló életminőségű, a társadalom és a családok számára is hasznos életet élnek. Nem lehet kérdés tehát, hogy a régebbi nézetet, miszerint 70 éves kor felett aktív onkológiai beavatkozást nem indokolt végezni, meg kellett változtatni. A kezelés nélkül hagyott daganatos betegség 70, de akár 80 éves kor felett is jelentős élettartam-csökkenést okozna. Amennyiben a daganat kezelése siker reményével kecsegtet, és az idős beteg a terápia elviselésére alkalmas állapotban van, a betegség kezelését meg kell kezdeni.

Az orvostudomány, különösen az onkológia az egyes kezelési módok, gyógyszerek hatását jól megtervezett klinikai vizsgálatok, összehasonlító elemzések alapján méri fel. Az utóbbi évekig sajnálatos módon az idős, 70 év feletti betegek kezelési eredményeinek felmérésével csak kevés klinikai vizsgálat foglalkozott. A klinikai vizsgálatok többségében csak 70 év alatti életkorú betegek vehettek részt, így öregkorú betegek kezelésében csak viszonylag kevés, statisztikai módszerekkel is jól kiértékelhető klinikai vizsgálati adattal rendelkezünk. Az utóbbi évek, évtized tapasztalatai alapján az idős betegek a megfelelő módon megtervezett daganatellenes kezelést ugyanolyan jól tűrik, mint fiatalabb betegtársaik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.