Változókorban is hatékonyak a gyógynövények és növényi gyógyszerek

Nőknél a változókor első tünetei már 40 éves kor felett bármikor jelentkezhetnek. Bár a tüneteket hormonkészítményekkel is lehet kezelni, sokan szeretnének hormonmentes megoldást panaszaikra, és fordulnak növényi gyógyszerhez vagy gyógynövényhez – olvasható a webbeteg.hu-n.

2024. április 2., 13:11

Szerző:

Akár a korai, akár a később jelentkező tünetek, úgymint hőhullám, izzadás, alvászavarok, idegesség és depressziós hangulati ingadozás enyhítése céljából az egyik hormonmentes választási lehetőség a Cimicifuga racemosa – rövidágú poloskavész – nevű gyógynövény gyökértörzsének standardizált kivonatát tartalmazó gyógyszer. A készítmény hatóanyaga, az úgynevezett iCR-extraktum klinikailag igazoltan hatásos és biztonságos. A gyógyszer hatása 2-3 hetes kezelés után jelentkezik, ezért a gyógyszerkészítmény alkalmazását hosszabb ideig, több hónapig szükséges folytatni. 6 hónap elteltével orvossal kell konzultálni, akkor is, ha a beteg panaszmentes.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a menopauzás panaszok (hőhullámok, túlzott izzadás és alvászavarok) javulhatnak a Cimicifuga racemosa gyökeréből származó gyógyszerkészítményekkel végzett kezelés hatására. Sem hatásmechanizmusa, sem a hatásért felelős hatóanyagok nem ismertek. A legújabb vizsgálatok szerint hatása nem hormonális természetű.

A másik készítmény a poloskavész mellett a közönséges orbáncfű virágos hajtás (Hypericum perforatum) kivonatát is tartalmazó gyógyszerkészítmény. Alkalmazása akkor ajánlott, ha a klimaxos tünetek között az álmatlanság, depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység a domináló tünet. A készítmény hatása szintén több hét után alakul ki. Mivel az orbáncfű fényérzékenyítő gyógynövény, szedésekor napon tartózkodva rövidebb idő alatt leéghet bőrünk. Az orbáncfűkivonat indukálja a máj lebontó enzimeit, így egyes gyógyszerekkel való együtt szedésekor csökkenhet azok vérszintje. Ezért szedésének megkezdése előtt jelezzük a gyógyszerésznek, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Warfarin hatóanyagú véralvadásgátlóval együtt nem szedhető. Ugyancsak fontos jelezni, ha depresszióellenes gyógyszert szedünk, mert ebben az esetben a gyógyszer mellékhatásai felerősödhetnek. Alkalmazása ezekkel a szerekkel együtt csak az előny/kockázat arány mérlegelése után lehetséges.

Mind a két gyógyszer hatóanyagait tartalmazó gyógynövényeket ellenőrzött körülmények között termesztik, szigorú minőségi követelményeknek megfelelően előállított hagyományos növényi gyógyszerek, amelyek állandó összetételét és minőségét rendszeres gyártói és hatósági ellenőrzések garantálják.

A változókor azonban más panaszokkal is jár. Sok hölgy küzd visszatérő, húgyúti fertőzésekkel. Nekik érdemes a nagybogyós áfonya fogyasztását megpróbálni, akár aszalt gyümölcsként, áfonyalé vagy gyógytermék formájában.

Ugyancsak a húgyúti rendszert érintő problémák a vizeletvisszatartási panaszok. A tökmagolajat, valamint a kanadai cserszömörce és a komlótoboz száraz kivonatát tartalmazza egy hagyományos növényi gyógyszer, mely a hölgyeknél a húgyhólyag-túlműködés vagy hólyaggyengeség miatt fellépő alsó húgyúti tünetek – pl. vizeletcsepegés, sürgető vagy gyakori vizelési inger – enyhítésére szolgál. Hatóanyagai, a közönséges tök magjából kinyert olaj erősíti a hólyag izomzata és a húgycső záróizmai közötti kölcsönhatást, egyben urodinámiás hatása van: segít a hólyag tárolási és ürülési zavarainak csökkentésében. A kanadai szömörce csökkenti a sürgető vizelési inger gyakoriságát, a komló pedig ellazítja a hiperaktív hólyagot. 18 éven aluliaknál nem alkalmazható, illetve olyan betegeknél, akik túlérzékenyek a szömörcefélékkel, mangóval, pisztáciával, kesudióval, a kenderfélékkel, a szójával, földimogyoróval szemben. Hölgyeknek a gyógyszeres kezelés mellet érdemes naponta intim tornát is végezniük.

A hüvelyszárazság is gyakori panasz változókorban. Erre a panaszra alkalmazható hüvelykúpok, hüvelykrémek összetételében helyet kap a zsálya, körömvirág, teafaolaj, fitoösztrogén és a tejsav. Van, aki alkalmazásakor panaszkodik a kellemetlen égő, csípő érzésre. Ha nem áll fenn fertőzés, akkor számukra a csak hialuronsavat és A-, E-vitaminokat tartalmazó készítmények ajánlhatók.

7 gyógynövény a női bajokra: így lehet elviselhetőbb a változó kor

A változó kori tünetek jelentősen csökkenthetők ezekkel a gyógynövényekkel, de más gyakori női bajokat is orvosolhatunk vele.

A legtöbb „női baj" nem igényel különösebb beavatkozást, ám a kellemetlen, néha fájdalmas tüneteket a természet segítségével csillapíthatjuk. Az alábbi gyógynövények mellékhatások nélkül hoznak enyhülést a kínzó panaszokra.

Ez az egyik leggyakoribb női betegség, sokan egy év alatt többször is szenvednek a köznyelvben csak felfázásnak nevezett betegségtől. A tőzegáfonya rendszeres fogyasztása védi a hólyag nyálkahártyáját a baktériumokkal szemben. A betegség leggyakrabban a végbél körüli kórokozók gátra, majd a külső húgycsőnyílásba kerülésével, onnan felszállva a húgycsőbe és húgyhólyagba jutásával alakul ki. Nőknél a rövid húgycső fokozza a gyulladás kialakulásának veszélyét. A betegség kialakulásának legnagyobb valószínűsége nemi érintkezés során van, amikor a hüvely normálisan savas vegyhatásának megváltozása táptalaja lesz a kórokozók hüvelybe és húgycsőbe való elszaporodásának.

A férfiak esetében a hosszú húgycső és a prosztata által kiválasztott baktériumellenes hatású váladék védelmet jelenthet.

A húgyhólyag-gyulladást az esetek döntő többségében jól meghatározható kórokozók okozzák (leggyakrabban Gram-pozitív aerob mikroorganizmusok és bélbaktériumok).

A húgyhólyag gyulladása más betegségekhez is társulhat (pl. szülési sérülések, rendszeres katéterezés szükségessége, prosztata megnagyobbodás, hólyagbénulás, stb.). Ekkor az alapbetegség gyógyítása nélkül tartós eredmény nem érhető el.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Pexels via Pixabay)