Gyógynövényekkel a változó kor ellen

A klimax éveken át a nők millióinak hétköznapjait nehezíti meg. Hőhullámok, izzadás, feszültség és később csontritkulás jelentkezhet, melynek orvosi kezelése (például hormonterápia) esetén további egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Ne feledkezzünk tehát meg Isten patikájáról, melyben számos gyógynövény áll rendelkezésünkre, hogy jelentős mértékben csökkentse, vagy meg is szüntesse kellemetlen panaszainkat.

2011. november 30., 14:04

Már nagyanyáinkon is segített a rendszeresen – kúraszerűen – fogyasztott kamillatea, amely nagymértékben csökkenti a feszültséget, enyhíti a hőhullámokat. Nagyobb hatást érhetünk el vele, ha mezei zsurlót is teszünk hozzá ½ – ½ arányban. Az izzadás, a hőhullámok csökkentésére, illetve megszüntetésére önmagában a mezei zsurló teája is jótékony hatású, ha naponta három csészével iszunk legalább három héten keresztül. Ennél a tünetnél az orvosi zsálya is nagy szolgálatot tehet, szintén tea formájában.

Ugyancsak gyors hatást érhetünk el, ha 21 napon keresztül egy-egy evőkanál svédkeserűt fogyasztunk el, amit akár bele is tehetünk a fenti teakeverékbe. Emellett csodát tehet napi egy csészényi cickafarkfű tea is -

írjaa herbahaz.hu.

Klimax idején érdemes egy három hónapos orbáncfű olajkúrát végezni (három hét alkalmazás, majd egy hét szünet), hiszen az orbáncfű pro-ösztrogénszerű drogja segíti a hormonális átmenetet, ugyanakkor szelíden oldja a feszültségeket is, elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.

A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.


Hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mákolajat! Levegővel érintkezve azonban a mák gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése.