Dagadtak a lábai? A rák jele lehet

A rák néha olyan rejtett tünetekkel jelentkezik, amelyek szinte senkiben nem keltenek gyanút, ilyen például a dagadt láb. 

2024. április 9., 12:04

Szerző:

A rák ártalmatlannak tűnő tüneteket is okozhat. Nem is gondolnánk, hogy orvoshoz kéne fordulni, amikor egy egy csinos, de kényelmetlen cipő miatt bedagad a lábunk.  Különösen a nők körében gyakori a lábdagadás, elsősorban a kényelmetlenebb lábbelik miatt, de azok is számolhatnak ezzel a tünettel, akik például állómunkát végeznek.

A lábfejfájdalmat sok minden okozhatja, ezért nem győzzük hangsúlyozni az önvizsgálatot és azt, hogy aggasztó tünetekkel forduljon orvoshoz. Azt azonban fontos tudni, hogy akinél ez gyakran előfordul, annál a nyirokrendszer helytelen működése áll a háttérben, és gyakorlatilag nyiroködéma alakul ki. Ez egy olyan állapot, amikor a szövetekben felszaporodik a nyirokfolyadék, amely a nyirokrendszeren keresztül nem képes visszajutni a keringésbe. Gyakori jele a végtagok különböző mértékű duzzanata. Általában a kéz és a lábfej érintett, de akár a bokáig is felkúszhat a vizesedés, és súlyos esetben még az arc is megduzzadhat – írja az Elle

A nyiroködémát rák is okozhatja 

A nyiroködémát okozhatja daganat is abban az esetben, ha a tumor elzárja a nyirokkeringést, illetve ha korábban átesett valaki egy nyirokcsomókat is érintő sebész beavatkozáson. Bár az ödéma számos más okból is kialakulhat a nagy melegtől kezdve a stresszig, de a gyakori vizesedés soha nem természetes jelenség, ezért ilyen esetben mindenképpen orvosi kivizsgálás indokolt.

nyiroködéma fő tünete a végtagok térfogatának növekedése, a kéz és a láb elnehezedése. Jellegzetes a láb cipószerű, illetve a kéz és a láb ujjainak hurkaszerű duzzanata. Így nehéz lehet a ruhákba belebújni, a gyűrűk, karkötők, órák szűknek érződhetnek. A duzzanat megjelenhet és elmúlhat, napközben rosszabbodhat, estére javulhat az állapot. A kéz- vagy a lábujjak harmadik percének, illetve a lábközépcsontok találkozásánál, a csuklónál és a bokánál barázdák, ún. csecsemőráncok keletkezhetnek. Az ujjak bőrén nem képezhető bőrránc a feszülő ödéma miatt. A szőrtüszők közötti bőrduzzanat miatt a bőrön narancshéjszerű gödröcskék jelenhetnek meg. Az érintett bőrfelületen szemölcsök képződhetnek. A bőrön keresztül folyadék szivároghat  –írja az Egészség Kalauz.

Nyiroködéma kialakulhat melanoma, prosztatadaganat, méhnyakrák sebészi kezelése esetén is. Ritkán az érsebészeti műtéteket követően vizenyő keletkezhet az operált végtagon. További hajlamosító tényező lehet a krónikus vénás elégtelenség, az ún. obliteratív érbetegség és a cukorbetegség érszövődménye. A súlyos ízületi betegség vagy egyéb ok miatti mozgásképtelenség, tartós ágyhoz kötöttség miatti mozgáshiány szintén nyiroködémához vezethet. A Vénás betegségek, mint a mélyvénás trombózis és a visszeresség is vezethet nyiroködémához. Az elhízás, a nyirokereket ért trauma (pl. közlekedési baleset) is lehet a másodlagos nyiroködéma kiváltó oka.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)