Akár 7-8 kilót is lehet fogyni néhány hét alatt – ez a legegészségesebb diéta

Az a diéta a legideálisabb, ami az egészségnek is jót tesz.

2024. október 24., 21:05

Szerző:

Sok esetben a testsúly csökkentéséhez az is elegendő, ha sikerül kiválasztani a megfelelő étrendet. A mediterrán diéta gyakorlatilag egy teljes étrend, amit hosszú távon is érdemes követni, ugyanis nagyon egészséges – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

Bizonyos tápanyagokra a szervezetnek a fogyókúra ellenére is szüksége van, ugyanis amíg nem sikerül normalizálni a működését, addig a testsúly csak időszakosan csökkenthető. Amint visszatérnek a régi rossz szokások és az egészségtelen ételek, a pluszkilók is újra meg fognak jelenni.

A szakemberek szerint éppen ezért érdemes életmódot is váltani, különösen akkor, ha a súlyfelesleg amiatt keletkezett, mert a fogyni vágyó például egy stresszes időszakban nem figyelt a táplálkozására. A mediterrán diéta remek első lépés lehet, amely ráadásul rendkívül finom ételeket tartalmaz. Előnyeire akkor figyeltek fel, amikor kiderült, hogy a Földközi-tenger környékén élő emberek sokkal tovább élnek az átlagnál, és ehhez nagyban hozzájárul a táplálkozásuk is.

A mediterrán diéta mindenkinek előnyös

A szakemberek is egyetértenek abban, hogy a növényi alapú, természetes összetevőkből álló mediterrán diéta fogásai valójában nemcsak a fogyókúrázóknak, hanem mindenkinek hasznosak, hiszen tele vannak tápanyagokkal. A fogások nagyrészt a spanyol, az olasz és a görög konyha ízvilágát idézik.

Zsírforrásként az olívaolaj használatos, amely ideális a salátákhoz, de a sütéshez és a főzéshez is megfelelő. A szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel sem lehet tévedni: a bab, a lencse, a dió, a paradicsom, az uborka, a gyümölcsök közül pedig a citrusok és az alma nagy mennyiségben fogyaszthatóak. A gabonafélék közül a teljeskiőrlésű tésztából készült pékárukat érdemes választani, ahogyan a tészták és köretek esetében is érdemes erre odafigyelni.

A mediterrán diéta előírja, hogy hetente többször szükséges halféléket és tenger gyümölcseit fogyasztani, amelyek tele vannak omega-3 zsírsavakkal, ezek pedig támogatják a szív egészségét.

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például a natúr joghurt és bizonyos sajtok kalciumforrásként jó szolgálatot tesznek, a húsok esetében pedig elsősorban szárnyasokból állnak a fogások, a vörös hús azonban kerülendőnek számít.

A fenti alapanyagokból álló ételek mellett természetesen a testmozgásra is oda kell figyelni, ugyanis enélkül nem érhető el tartós eredmény. Aki azonban elköteleződik egy egészségesebb életforma mellett, néhány hét alatt több kilónyi súlyfeleslegtől is megszabadulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)