Az 5:2 diéta nem csak a kilókat, a vércukorszintet is csökkenti

Egy-egy időszakos diéta jótékonyan hat a szervezet működésére.

2024. október 17., 15:03

Szerző:

Nem csupán a testsúlykontroll, hanem az egészség fenntartása érdekében is hasznos alkalmanként bevetni az egy-egy időszakos diéta által előírt módszereket – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food.

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülnek azok a fogyókúrás módszerek, amelyek nagyobb szabadságot biztosítanak, kevesebb szigorú szabályt írnak elő, ugyanakkor hatékonyak. Mint az élet számos más területén, úgy itt is a kényelmes megoldásokra van igény.

Azt azért le kell szögezni, hogy egy fogyókúra sosem könnyű, nagy önuralomra és számos lemondásra van szükség ahhoz, hogy igazán eredményes legyen. Ezt nem lehet megspórolni, ám akinek az a legnehezebb feladat a fogyókúra soha, hogy ne egyen, illetve rosszul tűri az éhezést, annak érdemes lehet körültekintően megválasztania, hogy milyen módszerrel csökkenti a súlyát.

Ezért annyira hatékony az 5:2 diéta

Ez a fogyókúrás módszer Dr. Michael Mosley nevéhez köthető, aki elsőként saját könyvében írta le a 5:2 diéta legfontosabb alapelveit. Ezek közé tartozik, hogy a hét öt napján gyakorlatilag szinte bármilyen étel fogyasztható, a másik két napon azonban a kalóriaszám drasztikus csökkentésére van szükség. Elmélete szerint az ilyen jellegű időszakos böjt jót tesz a szervezetnek, és fogyni is segít.

A fogyókúrázóknak azt javasolják a szakemberek, hogy öt napon keresztül fogyasszanak normál mennyiségű kalóriát, majd két, nem egymást követő napon a szokásos, teljes kalóriamennyiségüknek csak a 25 százalékát juttassák a szervezetükbe: ez nők esetében 500, férfiaknál pedig 600 kalóriát jelent.

Az ételek típusát tekintve kevés megkötéssel kell számolni, de természetesen érdemes az öt átlagos napon is olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek egészségesek, és például csökkentett szénhidrát-tartalommal rendelkeznek. A kiegyensúlyozott táplálkozás rendkívül fontos, így a szakemberek úgy vélik, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, valamint a csirke és pulykahúst nem szabad mellőzni.

A folyadékfogyasztásra nagy figyelmet kell fordítani, a víz és a gyógyteák ideálisnak számítanak ilyen szempontból. Sokan arról számolnak be, hogy amennyiben 12 óra telik el az esti és a következő napi első étkezés között, sokkal energikusabbnak érzik magukat. A böjt napjain ezzel is érdemes lehet kísérletezni.

Azon túl, hogy bár mérsékelt, de folyamatos súlycsökkenés következik be, az 5:2 diéta bizonyos kórállapotok esetén is segít, hiszen a kalóriakorlátozás az agyműködést is javíthatja, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hatékony a stroke és a daganatos betegségek megelőzésében, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)