Az 1200 kalóriás diéta lehet a kulcs a fogyáshoz

Szigorú szabályai vannak, de sokak szerint ez a leghatékonyabb diéta

2024. október 18., 10:57

Szerző:

A testsúly csökkentéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozásnak, ennek kialakításához pedig hasznos segítség lehet, ha az 1200 kalóriát diéta étrendjét követik a fogyni vágyók – írta meg a GoodHousekeeping.

Néhány kiló leadására bármikor szükség lehet még akkor is, ha valakinek alapvetően nincs túlsúlya. Ennek az esztétikai szempontokon túl más okai is lehetnek, például szív- vagy cukorbetegség esetén gyakran a kezelőorvos is azt tanácsolja a páciensnek, hogy adjon le néhány kilót, ez ugyanis az egész szervezet működését befolyásolja.

Akinek nem csak néhány kilónyi súlyfeleslegtől kell megszabadulnia, annak teljes életmódváltásra van szüksége. Ám bármekkora súlyfeleslegről van is szó, a szakemberek szerint is remek módszer a fogyókúra elkezdéséhez az 1200 kalóriás diéta. Ugyan csak 7 napig lehet tartani, ám ez az idő ahhoz épp elegendő, hogy a szervezet működése módosuljon. Valójában ez a módszer egy remek próbalehetőség arra, hogy hogyan működik kevesebb táplálékkal a szervezet.

Az 1200 kalóriás diéta csak rövid ideig tartható

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az 1200 kalória nagyon kevés, és egyeseknek ez nem tartható szint még 7 napon át sem. Bizonyos kórállapotok, például cukorbetegség fennállása esetén mindenképpen orvosi konzultációra van szükség ahhoz, hogy biztonságos maradjon a diéta.

Az egészséges táplálkozás alapszabályait ilyenkor sem lehet mellőzni, már csak azért sem, mert ez a kulcs az immunrendszer megfelelő működéséhez. A tápanyagokban gazdag élelmiszerek alkotják a diéta alatt fogyasztható menüsort is, ebből nem szabad engedni, ugyanis a legyengült szervezet akár komolyabb problémákhoz is vezethet.

A hidratálásra és a minőségi alvásra is nagy figyelmet kell fordítani, és azt is el kell fogadni, hogy a kilók csak a megfelelő mennyiségű testmozgással fognak lassan eltűnni: a diéta csak kiegészítő ezek mellett, ha fogyókúráról van szó.

Az 1200 kalóriás diéta során egyeseknek nehézséget okozhat a kalóriák számolgatása, de ehhez egyrészt hozzá lehet szokni, bizonyos ételek kalóriatartalma már fejből menni fog, másrészt számos mobilapplikáció is segít a kalóriatartalom kiszámolásában. Alapvetően a rostok, a zöldségek, gyümölcsök és zsírszegény tejtermékek fogyaszthatóak.

A diéta első napján például ideális reggeli lehet háromnegyed csészényi korpapehely, zsírszegény tejjel és egy banánnal összekeverve. Ebédre egy teljeskiőrlésű kenyérből, zsírszegény sonkából, valamint salátából,uborkából és paradicsomból álló szendvics is jó ötlet, míg vacsorára érdemes halat fogyasztani zöldségkörettel. A különböző smoothie-k és zöldséglevesek is segítenek abban, hogy hamarabb bekövetkezzen a teltségérzet, és a különböző fűszerekről sem kell lemondani. A 7 nap leteltét követően észrevehetően könnyebbnek érzi magát mindenki a beszámolók szerint, kisebb lesz a fogyókúrázók étvágya is, és sokkal könnyebben fognak leadni akár több kilónyi súlyfelesleget is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)