Mentsd fel Beckert, Böszörményi Anett!

Boris Beckernek volt képe egy csinos lányt csinosnak nevezni. Kicsit elszaladt vele a ló, ehhez talán a célpontnak, Böszörményi Anettnek is lesz egy-két szava.

2021. július 9., 09:00

Szerző:

Na, álljon meg a menet. Ahogy több jelentős nemzetközi híroldal fogalmaz, most sikerült átlépni a vörös zónát. A 168 is hírt adott erről a gyalázatról, így társadalmi kötelességünk a felhorgadás, a kommentfalak telehányása a bűnös legkülönfélébb módon történő felkoncolásáról, meghurcolásáról, a gyalázat felszámolásáról. Mert ilyen többet nem fordulhat elő: egy nőt, kérem szépen, ne nevezzünk már csinosnak! Sem szépnek. Sem csúnyának, töpszlinek, magasnak, kövérnek, vékonynak, sem mutatósnak, sem semmilyennek, ami arra utal, hogy kinéz valahogy. Ne legyünk már szexisták.

Mint ismeretes, szerdán a világelső Novak Djokovic három szettben legyőzte Fucsovics Mártont a férfi egyes negyeddöntőben, de hát kit érdekel a magyar játékos karrierjének legnagyobb Grand Slam-eredménye, kit érdekel, hogy mindhárom szettben partiban volt minden idők egyik legnagyobb játékosa ellen, egyáltalán, kit érdekel a tenisz, amikor a BBC televíziós szakértőjeként Boris Becker ex-teniszcsillag azt mondta, oh gyalázat, hogy Fucsovics barátnője, Böszörményi Anett csinos. Sőt, mi több, az is elhangzott: „Úgy hírlik, a magyar hölgyek a legszebbek.”

Határátlépésről beszélnek, szexizmust emlegetnek, mely tárgyiasítja a nőket, és nem a belső értékeikre fókuszál. Azok is látszódnak ám, ha rájuk néz az ember, csak Becker, a szexbotrányok királya beszűkült tudatállapotában már csak ’arra’ tud gondolni. A Women in Sport and Perception Agency (amely a sportban való egyenlőség kérdésével foglalkozik Nagy-Britanniában) szerint Becker megjegyzése nem helyénvaló, a Daily Mailben megjelent írás szerint „ha két férfi így beszél egy hölgyről, ráadásul élő adásban, az már túl sok”. Egy népszerű Twitter-bejegyzés szerint egy kommentátor miért is nem a játékkal foglalkozik, hogy jön ide egy tribünön mutogatott lány szépsége?

Böszörményi Anettnek 14 ezer követője van az Instagramon. Fucsovics kedvese valószínűleg egyetértene azzal, hogy egy nő a belső értékei miatt nő, és ahogyan az említett ügynökség fogalmaz, inkább a következő generáció lányait kellene bátorítani, hogy sportoljanak, ahelyett, hogy a kinézetükkel foglalkoznánk. Éppen ezért az eddig közzétett több mint 400 fotóján igyekszik a lehető leghétköznapibbnak tűnni. Nem vagánykodik luxusmárkákkal, kerüli az egzotikus országokat és szállodákat, itt aztán nyoma sincs a külsejükből, testükből megélő insta-celebritásokra jellemző magamutogatásnak, pózolásnak, proli-hergelésnek, formás popsit és melleket villantó bikinis képek garmadájának, hiányzik a hírességekkel pózolás, meg mindaz, ami miatt rásüthetnénk: ez a lány a szexi testét tolja az arcunkba. 

A Beckert meghurcoló közvéleménynek semmi baja ezzel az Instagram-jelenséggel. De ha valaki azt merészeli mondani nagy nyilvánosság előtt, hogy ez a lány szép (pedig még csak nem is látták a tangás képeit), akkor az szexista. Böszörményi Anett olyan fotókat készít magáról, amilyent csak akar. Ha a genetikai előnyeiből fakadó fényvisszaverésre fókuszál, az is teljesen rendben van. Örülünk neki. De azzal már lehetne dolga, hogy ha eléri célját, és tetszik valakinek, és ez a valaki ezt szóvá teszi, akkor a feminista hordák és egy őszinte férfi közé áll. Azt mondja: köszönöm a bókot, az Instagramon épp abban utazom, hogy így hassak. Vagy ő is elítélhetné Beckert. Vagy megköszönhetné a világhírt, amely új követőket, és szponzori szerződéseket hozhat. Vagy biztasson fiatal sportolókat. Mindegy is, csak álljon ki egy érték mellett, mert a Beckert karaktergyilkolók épp ezt várják egy nőtől. Ettől nő, ugye. 

Az ilyen meghurcolásokkal rohamosan haladunk abba az orwelli világba, ahol a duplagondollal majd nem leszünk támadhatók. Első, ösztönös, ártalmatlan megnyilvánulásaink is rejtve maradnak, a sportközvetítésekből pedig kivész az, ami egy riportert nem egy adatelemző automatává, hanem emberré tesz. Becker ezentúl majd megtartja magának, ha valakit szépnek tart, a világ pedig egy fokkal unalmasabb, de biztonságosabb lesz. Böszörményi Anett: te jössz!

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.