A jó fej konzervatív

P. J. O’Rourke (1947–2022)

2022. február 21., 10:20

Szerző:

2022. február 15-én meghalt P. J. O’Rourke amerikai író, újságíró, humorista. Amikor ismertem, az 1990-es években, a The Rolling Stone magazin munkatársa volt, az Amerika-ügyi gonzo istenkirály, Hunter S. Thompson külügyi szekundánsa, konzervatív ellenpontja, libertárius pamfletszerző és szatíraíró, a lehető legszórakoztatóbb (és lényeglátóbb) külpolitikai riporter.

Írtam már róla. Először Hongkongban találkoztunk, a Kínához visszacsatolás másnapján, hallottam, hogy ő is a helyszínről követi az eseményeket, tudtam, hogy van közös barátunk, fel is hívtam Washingtonban az azóta sajnálatosan szintén elhunyt Jim Dentont, a National Forum Foundation vezetőjét, adná meg az elérhetőségét. Jim utánanézett, visszaszólt: Mandarin Oriental – én támogattam annak idején, hogy egy jó gonzo-újságírónak jó szállodában illik laknia, amikor külföldre vetődik. Mikor a Mandarin Oriental recepciósa kapcsolta a szobát, P. J. másnapos volt, viszont megörült, mikor megtudta, hogy én fordítottam Hunter Thompson addigi egyetlen könyvét magyarra, a fehér földönkívüliek nyelvére. Hunter demokrata volt, az 1972-es kampányútról írott könyve óda a republikánus Nixon ellen menetelő George McGovernhez, a hippivilág elnökjelöltjéhez, míg ugye az inkumbens elnökről úgy tartotta – 1974. augusztus 9-i lemondása előtt is –, hogy „he was a crook”, csaló, bűnöző volt. P. J. viszont republikánus és konzervatív, ami innen nézve meglepő, hiszen mi itten el vagyunk szokva attól, hogy egy konzervatívnak humora lehet, és a konzervatív nem a széljobb háziasított szinonimája, náci otthonkában. Történelmi hely volt a találka helyszíne: a hongkongi FCC (Foreign Correspondents Club) viktoriánus falai adták a vietnámi háborúról tudósító tudósítóknak a keretet, amikor kicsinyt odébb fáradtak a helyszínről. 2019–20-ban, a nagy hongkongi tüntetések idején sokszor eszembe jutott P. J., aki találkozásunkkor a Szarvasvadász című film (rendezte Michael Cimino, operatőr Zsigmond Vilmos; 1978) egyik karakteréhez, a Christopher Walken által játszott, az orosz rulettbe beleőrülő Nickhez hasonlította Hongkongot, aki visszamegy Saigonba, a zsarnoki, halálos helyre.

Pesten is találkoztunk az ezredforduló táján, valamilyen amerikai újságíró-küldöttség tagja volt, a Kempinski egyik konferenciatermében ütköztünk – vö. „egy jó gonzo-újságírónak jó szállodában illik laknia, amikor külföldre vetődik” –, nem úgy emlékszem, hogy túl nagy véleménnyel lett volna az első Orbán-kormány kamukonzervativizmusáról. Ő az amerikai hagyomány konzervatívja volt, a „Republikánus Párt hüllője”, és a republikánusokról nem feltétlenül George W. Bush vagy Dick Cheney jutott az eszébe, hanem Abraham Lincoln. „He was a fellow of infinite jest.” A végtelen tréfa embere volt – írja róla Christopher Buckley, és a konzervatív humor vele halt ki. Nem tudom, hogy állt Trumphoz. Nem tudom, hogy állt Mitch McConnellhez, a szenátus republikánus frakcióvezetőjéhez – aki sokak szerint a Sátán emanációja –, kétlem, hogy a Trump megválasztása körüli orosz kavarás nagyon az ínyére lett volna, mint ahogy maga Trump sem.

A kilencvenes évek közepén a Magyar Narancs rövid életű könyvsorozatot adott ki Narancs-könyvek címen, az emlegetett Thompson-fordítást P. J. O’Rourke könyve, a Vakáció a pokolban követte Nádori Péter szerkesztésében. Ha jól emlékszem (sorok róvásaw közben nincs velem a kötet), azzal indít, hogy a nyolcvanas évek nagy diáksztrájkjai idején Dél-Koreában egy diák az auditórium fehér táblájához lép, leharapja a kisujja végét, és a vérző csonkkal a táblára írja: „Ami go home”, nem biztos, hogy itt szeretik őt; Nicaraguáról azt írja, hogy „vajon ez az ország egy Bulgária marimbazenekarokkal?”; Európáról pedig, hogy az olyan kicsi, az ember a kutyáját nem viheti le sétálni útlevél nélkül. (Ez még Schengen előtt volt, azóta Lökösházától Marbelláig lehet kutyát futtatni, még egy darabig.) Nagyon vicces csávó volt, nagyon nagy kár érte. Đ

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.