Idén is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a Balaton partján lakna jól

Bár még csak előszezont tapossuk, a Balaton partján már az egeket verdesik az árak. Ráadásul a drágulás itt nem áll meg, sok helyen júniustól biztosan árat emelnek.

2024. május 13., 10:09

Szerző:

Borsosak lesznek idén is a Balaton partján elérhető finom falatok árai. A Pénzcentrum egyik olvasója az egyik balatonfüredi büfé árait küldte el a lapnak. Eszerint a sima lángosért 1000 forintot, a sajtos-tejfölösért 1900 forintot, míg a tonhalas lángosért 3600 forintot kell fizetni. A tartalmasabb ételekért ennél többet is elkérnek: a babgulyást 2600 forintért, a lecsót 2500 forintért, a rántott szeletet görög salátával 3900 forintért árulják. 10 dkg hekk 700 forintba kerül, sült kolbászt 700 forintért, egy pár virslit pedig 1300 forintért lehet enni. A hot-dog 1500, a gyros tál 3200 forintba kerül. A lap cikkében megjegyezte, az említett összegek még előszezoni áraknak számítanak, így a legtöbb helyen újabb áremelés várható a főszezonra.

Indul a Balaton előszezonja, sűrűbben járnak a vonatok

A MÁV-Start a vakáció előtt már egy hónappal, május 13-tól az előszezoni menetrend szerint, sűrűbben indítja a vonatokat a Balatonhoz, ezzel is elősegítve a tó térségének turisztikai hozzáférését, fejlődését – tudatta közleményében a vasúttársaság. Hozzátették, nemcsak több vonattal, hanem „nagyobb kerékpárszállítási kapacitással, emelt színvonallal, valamint többletszolgáltatásokkal készülnek”.

A Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között az előszezonban már elindulnak a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégiók. Az egész évben Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCitykben 1. osztályú kocsi, továbbá az előszezon egy részében, május 25-től étkezőkocsik is közlekednek.

Ezenkívül a főváros és Nagykanizsa közötti Tópart InterCityket is igénybe lehet venni. Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik Szob és Fonyód között a népszerű Jégmadár expresszvonat. Péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatokkal a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között biztosítják az utazást. Az északi part és a főváros között visszatérnek hétfőtől a Kék Hullám expresszek, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók – közölték.

Zöldebbé tennék a Balatont

Az utóbbi napokban a Balaton azonban nem csak a fentebb említett eseményekkel került be a köztudatba. A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége ugyanis szeretné elérni a tó ökoszisztémájának, értékeinek megőrzését, az állapotromlása megállítását és egy nagyléptékű természet-helyreállítási folyamat elindítását. Éppen ezért szerintük egy új zöld megállapodás lenne az alapfeltétele annak, hogy a Balaton hosszútávú idegenforgalmi hasznosítása, a helyi és időszakos lakosok életminősége biztosítható legyen, aminek az első lépése a Balatoni Zöld Minimum program elindítása lenne. A „reform-tervezetről” itt írtunk bővebben.

(Képünk illusztráció. Forrás: szjeno09190 / Pixabay)