Idegenhonos tokhalat találtak a Balatonban

Azt kérik a horgászoktól, hogy ne dobják vissza a tokhalat  a tóba.

2024. május 1., 14:21

Szerző:

A közelmúltban két egymástól független tokhal fogásról értesült a Balaton középső medencéjéből, vette észre a Sokszínű Vidék a Balatoni hal oldalán a bejegyzést – írja a Telex.

Előbb április 19-én, majd egy nappal később Balatonlellén két horgász is kifogott 1-1 tokhalat a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba, attól tartottak ugyanis, hogy esetleg védett vágó tok, vagy nem fogható státuszba tartozó kecsege akadt horgukra.


A Balaton hal oldal azt kéri, hogy ha felmerül a gyanú, akkor a horgászok olyan fotót készítsenek, amin alulnézetből a látszik a hal, és megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, a biztonság kedvéért megkérdeztek három halbiológust és egy toktenyésztéssel foglalkozó halas kollégát is, akik egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven a szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik.

Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.

Arra kérnek minden horgászt, hogy ha idegenhonos lénai tokot fog, akkor azt a tóba ne engedjék vissza!

Annak érdekében, hogy a fogott tokféle meghatározása pontos legyen, segítséget is adnak:

  • a kecsegét (Acipenser ruthenus) egyértelműen azonosítja, hogy bajuszszálai rojtozottak, hátrasimítva elérik a felső ajkat.
  • A vágótok (Acipenser gueldenstsedtii) bajuszszálai simák, hátrasimítva nem érik el a felső ajkat.
  • A lénai tok (Acipenser baerii) bajuszszálai simák, hátrasimítva elérik a felső ajkat.

(Kiemelt képünk forrása: https://balatonihal.hu/hireink/egyeb-hirek/lenai-tok-fogasok-a-balatonon)

Tegnap 16:27

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.