Akár 5000 forintért át is kelhet a Nemzeti Összetartozás Hídján

Ötezer forint lesz a belépőjegy a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjára, amelyet jövő kedden, a Nemzeti Összetartozás Napján, ünnepélyes keretek között adnak át – írja a Zemplén Kalandpark tájékoztatása alapján a 24.hu.

2024. május 28., 09:26

Szerző:

A Nemzeti Összetartozás Hídja egy 700 méter hosszú kötélhíd, amely nagyjából 4 milliárd 98 millió forintos támogatásból épül gyalogosok számára. A beruházásra eredetileg 2,8 milliárd forintot szántak volna, de ennyiért nem találtak kivitelezőt. Az építkezés árát pedig nemcsak az adófizetők, hanem a természet is megfizette, ugyanis a hegyoldalon letarolták a fákat – írja a 24.hu.

A kötélhíd két hegytető, a Szárhegy és a Várhegy között biztosít gyalogos összeköttetést.

A zártkörű átadóünnepségen nem mindenki vehet részt. A legtöbb helyi csak másnap próbálhatja ki a világrekord hosszúságúnak szánt létesítményt. A megnyitót követő napon a híd lakcímkártya felmutatása ellenében számukra legalábbis ingyenes lesz. A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosok július 5-e után 20 százalék kedvezményt kaphatnak a jegyárakból, amit a lakcímkártya felmutatásával lehet majd érvényesíteni.

A hídra költött több mint 4 milliárdon felül a Kalandpark további hárommilliárd forintba került, abból épült az új libegő is, ami miatt több mint egy kilométer hosszan vágták ki az erdőt. Miközben pedig a magyar világrekorder híd épült, a csehek felhúzták a világ leghosszabb gyalogosfüggőhídját, aminek a teljes hossza 721 méter. A csehországi függőhíd felfüggesztett része azonban a sátoraljaújhelyi polgármester egyik korábbi nyilatkozata szerint pár méterrel rövidebb, mint a magyar hídé. Az általunk talált adatok szerint ez 696 métert jelent. A négyméteres dicsőség nekünk extra egymilliárd forintba fájt. A csehek hídja – mostani árfolyamon átszámolva – ugyanis csak 3 milliárd forintba került.

Az elmúlt években több hasonló híd is épült Európa-szerte. A németek 665 méteres hídja 1,7 milliárd, a portugálok 516 méteres hídja 900 millió, a svájciak 494 méteres hídja pedig 300 millió forintba került átszámolva.

A Nemzeti Összetartozás Hídja tönkretett egy családot

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az épülő üveghídról deszkák csapódtak egy családi házba év elején. A család otthonában jelentős kár keletkezett, személyi sérülés nem történt, de nem mernek hazamenni.

A Nemzeti Összetartozás Hídja több száz család háza fölött épül 80 méter magasan. A függőhíd építkezéséről leeső törmelék komoly károkat okozott, az egyik deszka közvetlenül a gyerekek szobája mellett csapódott be, jelentős kár keletkezett. A 4 milliárd forintból készülő átkelőt a viharos szél bontotta meg. A család annyira megijedt, hogy azóta a rokonokhoz költöztek, nem mernek hazamenni. A történteket a kivitelező cégnek és az önkormányzatnak is jelezték, de egyelőre senki nem kereste őket a kártalanítás miatt. A kivitelező cég azt közölte az RTL Híradóval, hogy a biztosító bevonásával rendeznék a károkat.

A négymilliárd forintos beruházás a kormány által elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében valósul meg, amelynek célja többek között a térség turisztikai vonzerejének növelése, biztosítva a fenntartható fejlődést és a régió népességmegtartó erejét. A teljes fejlesztési program keretében 2024-ig közel 150 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az infrastruktúra, turisztikai szolgáltatások és települési szintű fejlesztések megvalósítására – írja a Turizmus.com.

(Fotó: Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely)

13:06

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.