Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Kossuth téren. Az Összetartozás Emlékhelyénél látható kültéri tárlat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatának 101 győztes alkotásából ad válogatást.   

2021. június 4., 13:24

Szerző:

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján elmondta: szimbolikus üzenete van annak, hogy az Összetartozás Emlékhelye mellett állítják ki a Kárpát-medence és a világ magyarságának alkotásait.   

"Nem kevesebbet mondanak el ezek a képek, mint hogy a magyarság 101 esztendővel Trianon után is jelen van a Kárpát-medence minden régiójában, diaszpóraközösségei révén pedig világnemzetté vált".  

Mint mondta, a 101 kiválasztott kép jelképezi azt a trianoni békediktátum óta eltelt 101 évet, amelyet a magyarság határokkal elválasztva, de lélekben mégis együtt töltött. A 101. évforduló egyszerre jelenti egy évszázad lezárultát és egy újnak a kezdetét.   

A kiállítás a hétvégén megtekinthető és a http://www.kulhonimagyarok.hu/ oldalon látható.

(Kiemelt kép: A Magyar szemmel című fotópályázat képeiből összeállított kültéri kiállítás az Összetartozás Emlékhelye mellett a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.