Az elmúlt félévben naponta 21 bolt zárt be Magyarországon

Fél év alatt eltűnt közel négyezer bolt. 

2024. május 24., 13:50

Szerző:

2023 második felében újabb négyezer bolt zárt be Magyarországon. Tavaly év végén még 106 300 kiskereskedelmi üzlet működött, ami 16,3 százalékkal kevesebb, mint a négy évvel ezelőtti szám, de még a fél évvel korábbihoz képest is 3,6 százalékos a csökkenés. Ezt azt jelenti, hogy fél év alatt eltűnt 3955 üzlet, azaz naponta több mint 21 bolt zárt be az országban–  írja a Porfolio a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A gépjármű- és alkatrészüzleteket tekintve, most először csökkent 100 ezer alá a kiskereskedelmi egységek száma Magyarországon.

Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket. A járvány miatti lezárások, az energiaárak elszállása, az ingatlan bérleti díjak emelkedése és a reálbércsökkenés felgyorsította a boltbezárásokat – írja a lap. 

Hat hónap leforgása alatt 3 955 bolt zárt be Magyarországon

Az élelmiszerboltok száma 33 ezer alá süllyedt tavaly év végére, az 2,6 százalékos csökkenés június végéhez és 5,2 százalékos az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszerboltok bezárási üteme kicsit lassabb az átlagnál, ami annak is köszönhető, hogy a kormány támogatja a kis vidéki vegyesboltokat. A kabinet állítása szerint tavaly majdnem 2800 kisbolt menekült meg a bezárásól az átlagosan 2,9 millió forint állami támogatásnak köszönhetően.

A ruházati boltoknak 6,5 százaléka zárt be fél év alatt, az egy évvel korábbihoz képest pedig 10,6 százalékuk. Itt a bázis alacsonyabb, tavaly év végén közel 13 700 ruházati üzlet működött Magyarországon. A könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk üzletek csoportjába 27 100 egység tartozik, számuk 3,7 százalékkal csökkent fél és 7,9 százalékkal egy év alatt.

A legnagyobb ütemű bezárási hullám a zene- és videofelvétel szaküzleteket érinti. Fél év alatt több mint 10 százalékukra került lakat. Magyarországon összesen 71 darab lemezbolt és videotéka működik. Mindössze egy boltkategória van, amelynél az elmúlt években újabb egységek nyíltak, illetve az elmúlt fél évben stagnált a számuk, ezek az állatpatikák: összesen 215 működik az országban.

Idén már nem lehet élelmiszert vásárolni ezzel a kártyával a boltokban

Tavaly augusztus 1-től december 31-ig volt lehetőségük a SZÉP-kártyák birtokosainak arra, hogy akár hideg bolti élelmiszervásárlásra is költhessenek juttatási kártyájukról. A legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint tavaly augusztus és november között 26 milliárd forinttal (27 százalékkal) költöttek többet a kártyabitokosok, mint tavaly ilyenkor. Náluk a teljes költésből 21 milliárd forintot (a teljes költés 17,4 százalékát) vásárolták le az élelmiszerboltokban, akiknek volt SZÉP-kártyájuk. Vagyis összességében a nem élelmiszerbolti költés is emelkedett a kártyakibocsátónál (5 milliárd forinttal), így a hideg élelmiszer vásárlásának lehetősége nem a többi felhasználási cél (szállás, vendéglátás, szabadidő) rovására történt. 2022 február és július között is volt lehetőség bolti élelmiszervásárlásra – akkor több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal.

((Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)