Kiderült a csúf igazság: ezért drága az élelmiszer a magyar boltokban

Külföldön olcsóbb szinte minden élelmiszer, mint itthon. Kiderült, hogy miért. 

2024. április 3., 12:18

Szerző:

A magyar élelmiszer előállítás és forgalomba hozatala általánosságban véve kevésbé hatékony, termelékeny, mint a régiós versenytársai. Ez tehát felfelé tolja az árakat – írja az Agrárszektor. Az MNB is többször felhívta rá a figyelmet, a magyar élelmiszeripar hatékonysága elmarad a nagy európai országok termelékenységétől, ami kétségkívül drágábbá teszi az itthon előállított termékeket. Ráadásul a magyar élelmiszeripar magasabb kamatkörnyezettel szembesül, ha beruházni vagy fejleszteni akar.

Az élelmiszer drágulását fokozza a forint árfolyama is 

Sok esetben úgy reagálnak a cégek, hogy magasabb árfolyammal számolnak, mert az előre kiszámíthatatlan árfolyammozgások miatt nem akarnak profitot bukni. Ez pedig valójában nem csak az import termékeket érinti, hanem a versenytárs-orientált árképzés miatt a hazai termékeket is, amelyek a versenyző importhoz igazítják az áraikat.

„Ezek indokolnák, hogy többe kerüljenek a termékek itthon, mint külföldön. Viszont a cégek hiába termelnek drágábban, és hiába magasabb az áfa itthon, kedvezőtlenebb az árfolyam, ha ezt megjelenítik az árakban, akkor az a keresletet jelentősen visszaveti. Itt jön be a keresletorientált árképzés, a fogyasztók vásárlóereje, fizetési hajlandósága. Ezért lehet az, hogy sok termék esetén végül nem magasabbak itthon az árak. Az árakat azonban csak úgy tudják csökkenteni a vállalkozások, ha eközben rosszabb minőségű termékeket állítanak elő vagy csökkentik a csomagméretet. Szerintem előbbi az oka annak, hogy sokszor a kelet-közép-európai - és így a hazai - termékek minősége rosszabb a Nyugat-Európában tapasztaltaknál; illetve sokszor kisebb és egyre kisebb a csomagméret. Egyszerűen csak így jön ki a matek” – nyilatkozta Berezvai Zombor, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa az Agrárszektornak. 

A szakember hozzáteszi: fontos megjegyezni, hogy általánosságban azért félrevezető azt állítani, hogy itthon drágább az élelmiszer, mint máshol. Vannak olyan termékkategóriák, illetve márkák, amelyek itthon többe kerülnek, mint egyes környező országokban, de van a fordítottjára is példa. Az Eurostat adatai  szerint az EU-átlag 90 százaléka az élelmiszerek és alkoholmentes üdítőitalok átlagos árszintje itthon. 

Az EU kétharmadában a bruttó minimálbér a 1000 euró alatt van, az uniós minimálbérek összege nagy szórást mutat a bulgáriai havi 477 eurótól a luxemburgi 2571 eurós minimum fizetésig. A 2000 eurót csak a luxemburgi, az ír, a holland és az olasz minimálbér haladja meg. 14 EU-s államban 1000 euro alatti a minimálbérek mértéke – írja az Economix. 2023 novemberében 621 200 forint volt a honi bruttó átlagkereset, aminek a 266800 forintos minimálbér a 43 százaléka. A KSH szerint januárban a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 400 forint volt, 14,6 százalékkal magasabb, mint 2023. januárban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Pixabay)

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a nyers és munkanaphatástól megtisztított adat között az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.