Tavaly gazdasági csodafegyver volt, idén már alig kerül elő a SZÉP-kártya a vásárlások során

Jelentősen visszaesett a SZÉP-kártya forgalom, miután idén már nem lehet bolti élelmiszert vásárolni velük.

2024. május 24., 12:03

Szerző:

Érezhetően visszaesett a SZÉP-kártya forgalom, amit az élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnése okoz. Az év első négy hónapjában 5 százalékkal csökkent a forgalom – derül ki többek között az egyik kibocsátó, a K&H adataiból. Tavaly augusztus 1-től december 31-ig volt lehetőségük a SZÉP-kártyák birtokosainak arra, hogy akár hideg bolti élelmiszervásárlásra is költhessenek juttatási kártyájukról – írja cikkében a 24.hu.

A legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint tavaly augusztus és november között 26 milliárd forinttal (27 százalékkal) költöttek többet a kártyabitokosok, mint tavaly ilyenkor. Náluk a teljes költésből 21 milliárd forintot (a teljes költés 17,4 százalékát) vásárolták le az élelmiszerboltokban, akiknek volt SZÉP-kártyájuk. Vagyis összességében a nem élelmiszerbolti költés is emelkedett a kártyakibocsátónál (5 milliárd forinttal), így a hideg élelmiszer vásárlásának lehetősége nem a többi felhasználási cél (szállás, vendéglátás, szabadidő) rovására történt. 2022 február és július között is volt lehetőség bolti élelmiszervásárlásra – akkor több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal.

A K&H közlése szerint az anno még papíralapú étkezési utalvánnyal indult cafeteriaelem mára felzárkózott a bankkártyás fizetésekhez. Adataik alapján az elmúlt 12 hónap legnagyobb költése több mint 2,8 millió forint, míg az egy napon belüli maximum tranzakciószám 21 darab volt ugyanazzal a kártyával. A normál használat természetesen ennél jóval kisebb számokat mutat, de ezek alapján is az látható, hogy minden nap használják a kártyabirtokosok a juttatást: átlagosan napi 1,2 alkalommal van használatban egy kártya. A napi átlagos költés valamivel több, mint egy átlagos ebéd, de nem éri el a 6 ezer forintot. Az étkezési felhasználás népszerűségét mutatja az is, hogy azoknak az elfogadóhelyeknek a listáján, ahol a legtöbbször használták az elmúlt hónapokban a kártyát, előkelő helyen vannak a gyorséttermi és ételszállító cégek.

Mint ismert, a kormány döntése szerint a SZÉP-kártya 2023. augusztus 1 és december 31. között volt használható hidegélelem vásárlásra, illetve további 200 ezer forinttal megemelték a munkáltatók számára a kedvezményes keretet. Így élelmiszerre is beváltható volt tavaly a második félévben a SZÉP-kártya. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy – ahogyan azt a kormány indokolta – bővüljön a turisztikai kereslet, a felhasználás kibővítésétől pedig a családok vásárlóerejének emelkedését várták. A változásokkal emellett serkenteni kívánták a fogyasztást, segíteni az élelmiszeripart, végső soron pedig hozzá kívántak járulni a magyar gazdasági teljesítmény növekedéséhez és a munkahelyek megvédéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)