Kormányinfó: Változnak a SZÉP-kártya szabályai

Szerda reggel ülésezett a kormány, aminek fő témája az Barátság kőolajvezeték ideiglenes leállása és a lengyelországi rakétaincidens volt. Az ülés döntéseit szokásosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Ezen kívül turizmussal kapcsolatos kérdésekben döntött a kormány.

2022. november 16., 15:22

Szerző:

Gulyás Gergely a kormányinfót a háborúval kezdte, és a szerdai kormányülés alkalmával ez különösen indokolt volt. Felidézte, hogy kedd délután átmenetileg leállt a Barátság kőolajvezeték, de 14:00-kor alacsonyabb nyomással de újraindult. Szintén tegnap esti órákban csapódtak be rakéták Lengyelország területére – mondta, majd felsorolta, hogy kikkel beszéltek és kiket értesítettek a kormányból, NATO-ból egyaránt. Kijelentette, hogy jelenlegi információk szerint egy ukrán rakéta csapódott be lengyel területen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a Barátság kőolajvezeték ismételten szállít kőolajat Magyarországra. 

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány, aminek részeként a Széchenyi SZÉP-kártya füleit eltörlik (szálláshely, vendéglátás, szabadidő), így az összeget egyben fel lehet használni, céltól függetlenül. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is eltörlik, 2022. október eleje és 2023. március vége között. A már befizetett összeget vissza lehet igényelni – tette hozzá Gulyás. Továbbá egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.