A közmédia szerint megsérült a Barátság kőolajvezeték

Az ukrajnai infrastruktúra elleni orosz támadásokban sérülhetett meg a Magyarországra kőolajat szállító Barátság kőolajvezeték rendszere, számolt be az M1 hírcsatorna.

2022. november 15., 18:29

Szerző:

Megsérült a Magyarországra oroszországi kőolajat szállító Barátság kőolajvezeték ukrajnai szakaszán, számolt be a közmédia híradója. A vezeték a magyarországi szállítást nem érinti, ugyanis a két elágazással rendelkező vezeték északi szakaszát, a belarusz-ukrán határ közelében érte rakétatalálat a szállítórendszer elektromos berendezését. Maga csőrendszer nem sérült.

A Barátság a hatvanas évek óta aktív, amikor is a Szovjetunió a szocialista Magyarország kőolajigényének hathatósabb kielégítésére építette meg, majd a rendszer része lett egy másik ágon Lengyelország és az akkori Csehszlovákia is. Ide az orosz-ukrán háború után most alig érkezik kőolaj.

A déli, Magyarországra vezető szakaszon októberben észleltek rést és szivárgást, amelyen a fenntartók jelenleg is dolgoznak.

 (Kiemelt kép: A Barátság kőolajvezeték berendezései a százhalombattai olajfinomítónál, Magyarországon. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.