NATO-főtitkár: Ukrajna rakétája okozhatott balesetet Lengyelországban, de a felelősség Oroszországé

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán kijelentette, minden bizonnyal baleset történt az ukrán-lengyel határon a rakéta becsapódásánál, nem szándékos támadásról van szó. Hozzátette, példátlan Ukrajna elleni rakétatámadása miatt mégis az orosz hadsereg idézte elő ezt a veszélyes helyzetet, így a felelősség is a övék.

2022. november 16., 13:33

Szerző:

Nem szándékos támadás, hanem baleset történt kedden délután a lengyelországi Przewodówban, jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai, brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, már kedden este egyeztetett a lengyel kormánnyal a két emberéletet követelő rakétarobbantás ügyében, szerdán pedig őt is tájékoztatták, minden bizonnyal baleset történt és egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be.

Stoltenberg hangsúlyozta, mindenben Lengyelország mellett állnak, és hiába az ukrán légvédelem rakétája és a hiba, leszögezte: keddi példátlan támadása miatt Ukrajna ellen mégis az orosz hadsereget terheli a felelősség a történtekért, a súlyos légitámadás-sorozat ugyanis nagyobb teret ad az ilyen hibák megtörténtének.

Újságírói kérdésre azt is hozzátette mindehhez, az eseményeket továbbra is szorosan követik, és a NATO célja bármiféle további eszkaláció megakadályozása. Egy másik felvetésre válaszolva pedig közölte, a NATO keleti határát már korábban jelentősen megerősítették, ebbe beleértve a légvédelmi eszközöket is, további megerősítésről pedig még nem döntöttek.

Arról, hogy mindennek ellenére aktiválják-e az Észak-Atlanti Szerződés 4-es cikkelyét, ahogy arra korábban Lengyelország kormánya utalt, és sürgős konzultációt hívnak-e össze, Stoltenberg még nem tudott részleteket megosztani, vagy megerősíteni mindezt.

Korábban Joe Biden mellett több, neve elhallgatását kérő, vezető amerikai tisztségviselő is azt nyilatkozta, egy NATO felderítő repülőgép még röptében bemérte a rakétát és minden katonai hírszerzési jelentést összegezve kijelenthetik, nagy a valószínűsége az ukrán oldalról, véletlenül átrepülő rakétáról szóló feltételezésnek. Mindezt szerdán Andrzej Duda lengyel elnök is megerősítette.

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO védelmi minisztereinek az orosz-nyugati feszültségekről szóló ülése előtt a NATO brüsszeli központjában 2022. február 16-án. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP