Ukrajna képes kiverni az oroszokat a NATO-főtitkár szerint

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

2022. október 2., 18:24

Szerző:

„Láthattuk, hogy képesek voltak visszafoglalni egy újabb várost, Limant, és ez mutatja az ukránok eredményességét, azt, hogy merészségükkel, bátorságukkal, ügyességükkel és persze az Egyesült Államok és szövetségesei által biztosított korszerű fegyvereikkel képesek voltak visszaszorítani az orosz erőket” – mondta Stoltenberg az NBC amerikai hírtelevízió Meet the press című műsorában. 

A NATO főtitkára hangsúlyozta: a kijevi vezetés folyamatos támogatása a legjobb módja annak, hogy ellensúlyozzák Ukrajna részeinek Oroszország által bejelentett elcsatolását. 

Stoltenberg Ukrajna esetleges, gyorsított eljárásban való NATO csatlakozását firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy minden ilyen döntést egyhangúlag kell meghoznia a harminc NATO-tagállamnak. 

Stoltenberg beszélt arról is, hogy az észak-atlanti szövetség támogatja az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1-2 földgázvezetékek ellen elkövetett szabotázsakció kivizsgálásában. Hozzátette, hogy határozott és egységes választ fognak adni a NATO létfontosságú infrastruktúrája elleni szándékos támadásokra.

(Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)