Kormányinfó: árplafon az energiára, SZÉP-kártya a hidegélelemre

Folyamatosan frissítjük a kormány legújabb bejelentéseit.

2023. június 19., 11:11

Szerző:

Novák Katalin még nem írta alá az új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

Gulyás Gergely nem tudja ennek okát, de megígérte, hogy utánanéz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna magyarokhoz és Magyarországhoz való hozzáállása nem indokolja azt, hogy a kormány siessen az eljárással.

A kárpátaljai hadifoglyok nevét nem adták ki Ukrajnának

A miniszter azt mondta, bár az ide érkezésük után tájékoztatták Ukrajnát arról, hogy korábban az ukrán hadsereg kötelékében harcoló, majd orosz hadifogságba eső tizenegy embert Magyarországra hozták, de a konkrét neveket nem adták meg, ezért Ukrajnának kellett kiderítenie, hogy pontosan kikről lehet szó. A hadifoglyok Magyarországra szállításáról azt mondta a miniszter, hogy azt a Máltai Szeretetszolgálat intézte, nem Magyarország kezdeményezte az átvételt, de magától értetődőnek, természetesnek tartja, hogy Magyarország fogadta a korábbi hadifoglyokat.

Csakis az igazat, a színtiszta igazat mondják

A múlt héten nyilvánosságra került egy levelezés a Klebersberg Intézet és a Köznevelési Államtitkárság munkatársai között, melyben a Telex kérdésének megválaszolása során elhangzott közöttük, hogy nagy bajban lennének, ha mindig a színtiszta igazat mondanák.

Gulyás erre azt felelte, hogy „Látszik, hogy milyen veszélyes a Telexszel levelezni”, majd felidézte, hogy volt olyan kormányzat Magyarországon, ami az egész munkásságát hazugságra építette, Gulyás szerint ugyanakkor füllenteni sem szabad, és ez érvényes a kormány minden intézményére.

A miniszter szerint a Klebersberg Intézetre és a Köznevelési Államtitkárságra tartozik, hogy lesz-e a történteknek személyi következménye, illetve kérdésre hozzátette, nem tudja, hogy azóta Orbán Viktor beszélt-e Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral.

Kormányzati épületkomplexum jön létre

A 24.hu újságírója kérdezte meg, hogy a kormány miért száll be 244 milliárd forinttal Zuglóban, a Bosnyák téri építkezésbe. A beruházás Tiborcz István köreihez köthető. Gulyás közölte, a szándék az, hogy állami szervezetek költöznek majd Zuglóba a belvárosból. A bérleményeket szeretnék saját tulajdonra cserélni. Központi Ellátási Főigazgatóságot (KEF) költöztetnék át, többek között, de egy kormányzati épületkomplexumot fejlesztenének az ingatlanból.

A kormány közpénzt spórol a tűzoltók biztosításával

„Kevesebbe kerül az adófizetőknek”, ezért döntött úgy a kormány, hogy a belügy nem köt új biztosítást a tűzoltóknak, hanem mostantól maga fizeti ki a kártérítéseket. Gulyás azt felelte: „van ennek kockázata, de majdnem biztos, hogy ha jövő ilyenkor beszélgetünk erről újra, azt lehet majd mondani, hogy közpénzt spóroltunk”.

Üzemanyagok jövedéki adója: Brüsszel a hibás, ránk kényszerítették az emelést


Üzemanyagok jövedéki adójának megemelése ágazati szereplők szerint dupla akkora, mint lehetne. Gulyás szerint Brüsszel kényszerítette ránk az emelést, de ezzel is a minimum szint közelében vagyunk. Ugyanakkor az ágazati szakértők szerint 20 forintos emelés elegendő lett volna a minimumszinthez, de a kormány 40 forintot emelt. A miniszter azt felelte, nem tudja, pontosan ki, mit mondott, ezért óvatosan fogalmaz a kérdésben.

A PB gázpalackok hatósági áráról

A PB gázpalackokkal kapcsolatban arról kérdezték a minisztert, miért nem működött a hatósági ár, és hogy a jövőben hogyan szavatolja a kormány az ellátásbiztonságot és a hatósági árat. Gulyás szerint mivel nincs magyar gyártó, az a két lehetőség állt fenn, hogy vagy változtatnak a szabályzaton, vagy nem lesznek gázpalackok. Előbbi mellett döntöttek, az elfogadásra váró törvény pedig a most fennálló állapotokat fogja legalizálni.

Nem veszi komolyan azokat a pedagógusokat a kormány, akik felmondanának

Ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha elfogadják a státusztörvényt – ennyien írták alá az aHang oldalán található petíciót.  Erre a miniszter úgy reagált, hogy annyira veszik ezt komolyan, mint az aHangot. Gulyás szerint „hisztériakeltés” zajlik inkább, és nem a pedagógusok részéről. A pedagógusok közül a „csendes többség” nem vesz részt ebben.

Magyarország nem szándékozik HIMARS-rakétarendszert vásárolni

Nem voltak arról érdemi tárgyalások, hogy Magyarország az Egyesült Államoktól HIMARS rakétarendszert vegyen – fejtette ki a miniszter újságírói kérdésre. Szándéknyilatkozat és szerződés nem volt, az, hogy tárgyalások voltak-e ilyesmiről, nem tudja Gulyás.

A nyugdíjemelés és nyugdíjprémium feltételei

Gulyás szerint ezt törvény rögzíti. Ha az infláció magasabb lesz, akkor várható novemberben. De alapvetően arra számítanak, hogy jelentősen csökken majd az infláció, ám ezt egyelőre nem látni.

Kijevet az után értesítették, hogy megérkeztek a hadifoglyok Magyarországra

Ukrajnát a hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítették az ügyről, de Gulyás szerint jogilag már nem hadifoglyok voltak, amikor az országba érkeztek. Az érkezésük után a külügyminisztérium értesítette arról Kijevet, hogy korábban az ukrán hadsereg kötelékében harcoló, orosz fogságba esett katonákat hoztak Magyarországra.

Van, ahol 20-25 százalékos lesz a pedagógus béremelés

Ismét a pedagógusok béremeléséről kérdezték Gulyást, aki megismételte, hogy 10 százalékos emelés biztosan lesz. Kifejtette, az elmaradottabb területeken akár 20-25 százalékos béremelés is lesz, de azt nem részletezte, hogy pontosan hol.

Gulyás szereti Tóth Gabi dalait

Arról kérdezték a minisztert, mi a személyes véleménye Tóth Gabi munkásságáról, aki most kapott Petőfi zenei díjat. A miniszter leszögezte: szereti Tóth Gabi munkásságát, de kultúrát érintő kérdésekben nem a politikusoknak kell véleményt nyilvánítania.

Státusztörvény: július 7-ig biztosan szavaznak róla

Gulyás nem tudja megmondani, pontosan mikor szavaznak a státusztörvényről, de július 7-ig ez meg fog történni. 

A miniszter továbbá kifejtette, hogy hosszabb ideje hallgat már arról, hogy a törvényt szerinte hibásan státusztörvénynek nevezik, ő új életpályamodellnek hívná.

A pedagógusbérek kapcsán megjegyezte, hogy ha egy magyar EP-képviselő ír levelet Brüsszelbe, hogy ne adjanak pénzt, azzal nagyon nem lehet mit kezdeni. A miniszter szerint vannak pártpolitika felett álló ügyek, a pedagógusbérek kérdése pontosan ilyen. Megismételte, hogy akkor is bért fognak emelni, ha a baloldal továbbra is gátolják az EU-s pénzek folyósítását, legfeljebb később érünk el idáig.

Szóba került a végkielégítések ügye, hiszen a jogviszonyváltással ez változik. Ha valaki nem írja alá az új státuszát, akkor jóval kevesebb végkielégítést kap. Húsz év tanítás után 8 havi helyett csak kéthavi végkielégítés jár. Továbbá a pedagógus szakszervezetek szerint az új jogviszonnyal is kevesebb végkielégítés járna. Gulyás azt mondta, utánanéz ennek, de – ahogy fogalmazott – a pedagógus szakszervezetek állításaira „ne építsünk márványtemplomot”.

Befolyásolhatja-e az orosz-ukrán háború a menekült-kvótát?

Arról érkezett kérdés, hogy azok az országok, akik ukrajnai menekülteket fogadnak be, esetleg mentesülhetnek-e a tervezett menekültkvóta alól. Gulyás szerint szó van erről, de még nincs végleges szabályozás, nem tudják mi lesz a jogszabályban. Az sem biztos, hogy mire lesz végleges szöveg, még tartani fog a háború. Gulyás reméli, hogy nem, bár az nehéz kérdés, hogy mikor ér véget a háború, Európa ebben a kérdésben nem játszik olyan szerepet, amilyet játszhatna, szerinte az a döntés született, hogy Európának az amerikai álláspontot kell követnie. A miniszter szerint az Egyesült Államokon, Ukrajnán és Oroszországon múlik, hogy mikor lesz béke, ő mindenesetre nem látja maga előtt, hogy a következő hónapokban megállapodnak a felek.

Gulyás szerint a kárpátaljai hadifoglyok oda mennek, ahova szeretnének, nem vagyunk rendőrállam

Az Oroszország által Magyarországnak átadott, kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy már nem minősül hadifogolynak jogi értelemben az átadott tizenegy ember. Egyházközi együttműködés történt, ami megfelel minden előírásnak. Szabad akaratukból jöttek ide (hozták őket), és szabad akaratukból dönthetnek arról, hogy elhagyják-e az országot, erre is van lehetőségük, nem figyelteti meg őket a magyar állam, oda utaznak, ahova akarnak. Magyarország nem rendőrállam. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott. 

Szerdán dönthetnek az árstopokról

A tervek szerint már most szerdán dönthetnek az árstopok sorsáról. Gulyás szerint a múlt hét nagyon hektikus volt a kormánynak, múlt szerdán csak hiányosan ülésezhetett a kormány, de már a héten dönthetnek az árstopról.

Ryanair és kormány vitája

A Fővárosi Törvényszék mentesítette a Ryanair számára kiszabott 300 milliós bírságot. Ezután átnevezték az adónemet. Gulyás elmondta, mivel egyfokú volt az eljárás, nem fellebbeznek. Az eljárást azonban újra le kell folytatni. Azt is meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e a Kúriához fordulni.

Lázár versus Hódmezővásárhely

A hvg.hu újságírója rákérdezett arra, hogy Lázár János miniszter azt mondta, hogy ha megválasztják újra Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhely polgármesterének, akkor semmilyen állami támogatásra nem számíthatnak. A kérdés arra vonatkozott, ez a kormány hivatalos álláspontja-e. Gulyás azt mondta, szerinte fenyegetésekben Márki-Zay előrébb jár. Egyébként pedig Lázár a térség országgyűlési képviselője. Konkrét választ a kérdésre nem adott.

Szentkirályi Alexandra reméli, hogy nem küldik el

A kormányszóvivő megkapta a kérdést, hogy Tarlós István felvetésére elvállalná-e, hogy induljon a főpolgármesteri címért. A kormányszóvivő megismételte, hogy jelenleg a saját feladataira koncentrál, amiben megtalálja a kihívást. Kifejtette azt is, mindenki időben értesül majd arról, a kormánypártok kit választanak főpolgármester-jelöltjüknek.

Gulyás Gergely szánalmasnak nevezte az ellene tüntető izraelieket

A miniszter a múlt héten Izraelben járt, ahol egy kisebb csoport tüntetett, amikor interjút adott. „Egész jól szerepelt a médiában, hogy egy húszfős tüntetés volt ellenem Jeruzsálemben” – fejtette ki a véleményét. Gulyás szerint lehettek volna többen a tüntetők, mert „ez egy kicsit szánalmas” volt. 

Nyolc-tíz országra lévő ország menekültjeit nem vagyunk kötelesek befogadni

Gulyás szerint jelenleg az Unióban teljesen összekeverik a menekülthelyzetet és a vendégmunkások helyzetét. Gulyás szerint is van ugyanakkor összefüggés, hiszen a hiányzó munkahelyeket fel kell tölteni, ugyanakkor a miniszter szerint az EU-ban a zöldekkel az élen szándékosan összekeverik a fogalmakat. „Nincs olyan kötelezettségünk, hogy az innen nyolc-tíz országra lévő ország menekültjeit nekünk kellene befogadnunk” – szögezte le.

Akkor megy Kijevbe Orbán Viktor, ha lesz értelme

Orbán lehetséges kijevi látogatásáról Gulyás megismételte, hogy „ha ennek értelme van, természetesen készen állunk”. A miniszterelnök külpolitikai útjait általában akkorra szervezik, ha „ha érdemi előrelépést lehet elérni az ügyekben”. Gulyás leszögezte azt is, hogy jelenleg az sincs napirenden, hogy Orbán Moszkvába utazzon.

A „gyengélkedő” építőiparról

A piaci építőipari megrendelések mértéke jövőre már emelkedni fog Gulyás szerint. Az állami megrendelések csak 2025-től fognak nőni várhatóan, az építőipar gyengélkedése ellenére tartható a tervezett négy százalékos gazdasági növekedés a miniszter szerint. 

A jegybank veszteségeivel kapcsolatban elmondta, hogy magával az MNB-vel és a költségvetési tanáccsal is tárgyalnak arról, hogy milyen lehetőségek állnak fenn arra az esetre, hogy csökkenjen az állam befizetési kötelezettsége. Gulyás megerősíti, hogy százmilliós összegről van szó.

A boltok kötelező akciójáról

Szentkirályi Alexandra elmondta, heti ötven boltot ellenőriznek a fogyasztóvédők, eddig kétmilliárd forint bírságot szabtak ki.

Árstop

Az árstopról a kormány a következő ülésén fog dönteni.

Gulyás Gergely: 7000 milliárdot fognak a tanárok bérére költeni

A státusztörvénnyel kapcsolatos, 18 órán át tartó parlamenti vitáról szóló kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: szerinte az új törvény tartalmaz béremelést, igaz, ennek mértéke függ az EU-s pénzek érkezésétől is. De Gulyás szerint 2030-ig a pedagógusok béremelésére 7000 milliárd forintot fog költeni a kormány, amiből csak mintegy 800 milliárdot fizetne az EU, tehát nem igaz az, hogy a kormány az uniós pénzekből akarja megoldani a tanárok béremelését. Megismételte, hogy 10 százalékos béremelés akkor is lesz, ha nem lesz uniós forrás. 10 hét szabadság, és 24 órában meghatározott óraszám a pedagógusoknak. Szerinte az ellenék csak hergel az ügyben. A tanárok kötelező átvezénylésével kapcsolatban kifejtette, hogy ezzel senki nem akar élni, csak rendkívüli helyzetben. Közben van béremelés a törvényben. Megismételte, hogy 10 százalékos béremelés akkor is lesz, ha nem lesz uniós forrás. 10 hét szabadság, és 24 órában meghatározott óraszám a pedagógusoknak. Szerinte az ellenék csak hergel az ügyben.

A státusztörvény tartalmaz a miniszter szerint 10 hét szabadságot, és tartalmazza azt is, hogy maximum 24 órát kell egy héten tanítaniuk. Gulyás úgy véli: ezek nem ellentétesek a tanárok érdekeivel.

Brüsszelnél pattog a labda

Arra a kérdésre, hogyan állnak a várható uniós pénze, Gulyás azt válaszolta, szerinte a labda Brüsszelnél pattog, Magyarország teljesítette a vállalásait. Mindez csak politikai döntés kérdése már, „mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az EP-ben ülő magyar ellenzéki politikusok ármánykodása ellenére, jog szerint odaadják a magyaroknak járó pénzeket”. Gulyás szerint az Európai Bizottságban most félnek. Júliustól küldhet Magyarország számlákat.

Brüsszel migránsáradatot indít el az új kvótával

Brüsszel döntése a migránskvótáról: meghívó azoknak, akik Európába akarnak jönni, növeli a migrációt, ezért a magyar kormány szerint a szabály működésképtelen, Brüsszel visszaél a hatalmával. Uniós döntésekről is szó volt a kormányban, és arra jutottak, Brüsszel ötlete veszélyes a migrációról, ellene küzdeni kell.

Kiterjesztik az élelmiszerekre a SZÉP-kártyát

2023. augusztus 1 - december 31. között  SZÉP-kártya használatát kiterjesztik hidegélelemre, illetve további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók számára a kedvezményes keretet. Így élelmiszerre is beváltható lesz a SZÉP-kártya. 

Lemondanak az extraprofit adó egy részéről

A gyógyszerforgalmazók extraprofit adójuk felét 40 százalékról 20 százalékra csökkenthetik, ha fejlesztésre, kutatásra  fordítják a pénzt, a gyógyszergyártók extraprofit adóját megfelezik, ha kutatásfejlesztésre, illetve beruházásra kell költeni ezeket a pénzeket. 

A vállalkozások megsegítése

A kormány szerint a vállalkozásoknak az energiaárak okozzák a legnagyobb gondot, főleg a villanyárak, ezért a kormány júliustól a legmagasabb árat júliustól 200 euró per megawattban állapítják meg. Ebben nincs benne a rendszerhasználati-díj és az áfa.

A gázárra nem vonatkozik ez a könnyítés, mert ott az európai árakba belesimul a magyar vállalkozások által fizetett összeg. A gáz év októbertől októberig tart, az áram januártól januárig. A gázszerződések nagy része októberben kifut, így az egy évvel ezelőtti magas árakhoz képest olcsóbban jutnak gázhoz. 

Három szektorra vonatkozik az árplafon: a feldolgozóiparra, a szálláshelyekre, raktározás-szállítmányozásra azért, mert a kormány szerint ezeknek a szektoroknak a termelő tevékenysége nagy hatással van az inflációra. Ez Gulyás szerint több mint 5000 vállalkozásnak segít, és 40 milliárdos kiadást jelent.

A magyarok segítsék a kormányt

Az országnak a legnagyobb a segítség, hogy államkincstárban és kincstárjegyben kell tartani a pénzt. a befektetésre kivetett adók csak a háború végéig tartanak.

A háború megszünteti az inflációt

Az infláció jelentős mérsékléséhez, gyakorlatilag megszűnéséhez is vezethet a háború megszűnése, ezért a magyar kormány továbbra is a háború befejezését szorgalmazza.

Gulyás Gergely szerint veszélyes eszkalációja indult el a háborúnak. Védelmi költségvetés kell, amely védi a családokat, nyugdíjasokat, rezsicsökkentést és a munkahelyeket. Ezen túl a NATO vállalásoknak is meg kell felelnünk, GDP 2 százalékát éri kell a honvédelmi fejlesztés a következő évi költségvetésben.

 

(Fotó: MTI/Soós Lajos)