Országszerte és külföldön is ünneplik Cziffra Györgyöt

Jövőre lenne százéves Cziffra György, ez alkalomból egy egész éven át tartó programsorozattal adóznak az előadóművész emlékének. A Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetőjét, Balázs Jánost kérdeztük.

2020. december 5., 20:36

Szerző:

A 2021. február és 2022. május közötti időszakot Magyarország kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította. Miért épp februártól májusig tart az emlékév?

Az időbeliségre egy speciális helyzet adott okot, hiszen Cziffra György századik születésnapja 2021. november 5-én lesz. A 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő Cziffra Fesztivál februárban indul, így fesztiváltól fesztiválig terveztük a programokat, de a művészeti, zenei élet szezonokban gondolkodik, néhány külföldi partnerünkkel való együttműködés okán pár hónappal tovább szeretnénk ünnepelni Cziffra Györgyöt. Nemcsak Magyarország kormánya nyilvánította emlékévvé 2021-et, hanem az UNESCO is az általánosan ünnepelt nagy évfordulói közé vette. Ugyanakkor nem szokványos, hogy egy előadóművészt ilyen magasságokba emelnek, hiszen ezt a rangot általában alkotóművészek szokták kiérdemelni.

Miként elhangzott, száz éve született Cziffra György, és már 26 éve nincs köztünk. Hogy alakult ez idő alatt a szellemi öröksége?

Ez egy nagyon nehéz örökségkezelés volt már az ő életében is, hiszen ha végiggondoljuk az ő életét, az egy tragédiáktól övezett életút. A nincstelenségtől, az éhezéstől kezdve a katonaságon és a munkatáboron át egészen addig, hogy bárzongoristaként tudott elhelyezkedni, noha pódiumművészként kellett volna fellépnie. A nehéz és hosszú kezdet után végül a nemzetközi zenei élet legnagyobb zenekarai és fesztiváljai versengtek érte. Mivel külföldön vált világhírűvé, a halála után akkora űr támadt, amit nehéz volt betölteni. Magyarországon Cziffra György neve nem volt tisztázva. 1956-tól disszidens zongoraművészként tartották számon, ezért akkoriban nem nagyon jöhetett haza. A kultuszt azok a tanítványai tartották életben, akiket Franciaországban maga mellé hívott.

Hogyan képzeljük el az emlékévet? Olyan lesz, mint egy éven át tartó Cziffra Fesztivál, vagy a fesztivál beépül az emlékévbe, és olyan programok is lesznek, amilyenek eddig nem voltak jellemzők a fesztiválra?

Ha a kettő közül kell választani, azt mondanám, ez egy hosszú fesztivál lesz, amelynek részeként februárban – ha a járványügyi helyzet is megengedi – elindítjuk a koncerteket, ahogy szoktuk, de ennek nem lesz vége, hanem folytatódik a következő hónapokban is. Jelen leszünk országszerte, és ami újdonság, hogy külföldön is. Ezáltal is tudjuk vinni Magyarország, a kultúra és Cziffra György jó hírét.

A koncerteken kívül milyen egyéb programokra számíthat a közönség?

Mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a klasszikus zenén kívüli műfajok is képviselve legyenek. De arra is odafigyeltünk, hogy ne csak zenei élményt adjunk a közönségnek, hanem a társművészeteket is bevonjunk. Jövőre is folytatódik a kerekasztal-beszélgetésünk, amelynek témája a hit és a művészet. Megtiszteltetés számunkra, hogy Kozma Imre atya elfogadta a meghívásunkat, az esten Rudolf Péter és Bősze Ádám lesznek a társai. A zenei élményről Balogh Kálmán és Lukács Miklós gondoskodik. De az MMA-val közösen tudományos műhelytalálkozót is rendezünk, amely zenetudományi szempontból vizsgálja Cziffra György munkásságát. A legkisebbeknek pedig hangszerbemutató koncerteket tartunk. De folytatjuk a fiatalok mesterképzését is.

Szóba került a járványügyi helyzet, ami sajnos megkerülhetetlen. Van vészforgatókönyv arra az esetre, ha az emlékévben is fennáll a pandémia?

Természetesen van. A programok szervezésekor még nem is sejtettük, hogy mi vár ránk, de azóta folyamatos vésztervekkel készülünk. A klasszikus zenei koncertek és a kerekasztal-beszélgetések, szóval bármilyen olyan dolog, ami színpadon történik és közönség nélkül nagyon furcsa, nem az igazi online térben. De természetesen fel vagyunk készülve arra, hogy ha a járványügyi helyzet úgy hozza, akkor betartva a mindenkori szabályozást, akár online, akár egy biztonságos időpontra elhalasztva megtartjuk a meghirdetett eseményeket. Mint művész, és nem mint szervező mondom, hogy jó pár online koncertet adok mostanában, de nagyon hiányzik a közönség. A művek legvégső stádiuma a hatás, és ha ezt nem tudjuk átadni, akkor nincs meg a darab komplexitása. Nem beszélve az akusztikáról, amit a legjobb hangfalak sem tudnak visszaadni. / Svébis Bence