Putyin hajlandó lenne tűzszünetet kötni

A Reuters információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó tűzszünetet kötni Ukrajnában a jelenlegi frontvonalak mentén. 

2024. május 24., 14:03

Szerző:

Több magas beosztású orosz tisztviselőre hivatkozva pénteken azt írta a Reuters, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra használná ki a mostani fronthelyzetet, hogy lezárja a háborút – szúrta ki az Index.

A Reuters-nek négy, névtelenséget kérő orosz tisztviselő beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén hajlandó lenne tűzszüneti tárgyalást kezdeni Ukrajnával.

Ugyanakkor azt is hozzátették: az orosz elnök kész folytatni a harcot, ha „Kijev és a Nyugat” nem válaszol neki.

Putyin képes harcolni, ameddig csak kell, de kész a tűzszünetre is, a háború befagyasztására – mondta a Reuters forrásainak egyike, aki személyes munkatársa volt az orosz elnöknek, és most is rálátással bír a Kremlben folyó, legmagasabb szintű beszélgetésekre.

A négyből három forrás azt is megemlítette, hogy Putyin a tanácsadóival folytatott, zárt körű beszélgetéseken csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerinte megpróbálják meggátolni a béketárgyalásokat.

Putyin békekötési hajlandóságának oka


A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy az új orosz védelmi miniszter, Andrej Belouszov kinevezését sokan az elhúzódó háború jeleként értékelték. Eközben az oroszok szempontjából kedvezően alakultak a hadicselekmények is: az utóbbi hónapokban az orosz csapatok többször is előre tudtak nyomulni a front különböző szakaszain. (alig két hete megindult egy jelentős offenzíva Ukrajna második legnagyobb városánál, Harkivnál. A városnál az utóbbi napokban is intenzív harcok zajlottak).

A tisztviselők szerint Putyin – a fentiek ellenére, illetve annak is dacára, hogy márciusban újabb hat évre elnökké választották – arra használná ki a jelenlegi helyzetet, hogy lezárja a háborút. Két tisztviselő szerint a Kremlben zajló beszélgetésekből az is kiderült, hogy miért. Ők azt mondták:

Putyin azon a véleményen van, hogy a háborúban eddig elért eredmények elégségesek ahhoz, hogy győzelemként adják el a történteket az orosz népnek.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban összesen öt olyan orosz tisztviselővel beszélt, akik Putyinnal dolgoznak vagy dolgoztak együtt magas szinten, a politikai és üzleti életben. Az ötödik forrás nem kommentálta az ügyet.

A Reuters megkérdezte Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt is, aki azzal válaszolt: az orosz elnök korábban is utalt arra, hogy kész a párbeszédre. A lehetséges tárgyalásokkal kapcsolatban kérdéseket küldtek az ukrán külügyminiszternek (Dmitro Kuleba) és a védelmi miniszternek (Rusztem Umerov) is, de ők nem válaszoltak.

(Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)