A diploma megszerzése hetven fölött sem lehetetlen

Az ország legidősebb nappali tagozatos egyetemi hallgatója szakdolgozatában egy eltűnt miskolci városrész után kutatott. Kitartó munkájának egy diploma lett a jutalma.

2024. május 24., 15:08

Szerző:

Egy diploma értéke meglehetősen nagy, főleg ha azt az ember az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatójaként szerzi meg. Ahogyan azt a 71 éves Szegedi Dezső színművész tette, amiről a Miskolci Egyetem Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara adott hírt. Szegedi Dezső kulturális antropológiából szerzett diplomát, „Miskolc Gordon városrészének muzsikusai” címmel írta saját kutatásaira és terepmunkára épülő szakdolgozatát.

Három hétig készültem az államvizsgára. A szakdolgozatommal persze már jóval korábban elkezdtem foglalkozni: egy ma már nem létező miskolci városrészről, a Gordonról írtam. Zömmel itt laktak azok a muzsikus romák, akik a különböző vendéglátóhelyeken húzták akkoriban. Vizsgáltam azt is, mi lett az ő sorsuk: a városrészt ugyanis a hetvenes években lebontották. A foglalkoztatottságuk is megszűnt, az Országos Szórakoztatózenei Központ bevonta az addig kiadott működési engedélyeket.

– mondta a frissdiplomás Szegedi a Minap.hu-nak, hozzátéve: az egyetemet Szegedi Dezső az öccsével kezdte el (és fejezte be), de nem veti el, hogy újra beül az iskolapadba.

A 71 éves miskolci színész jó kedvvel emlékszik vissza a három évvel ezelőtti kezdésre. Ezzel kapcsolatban elmondta, a fiatalok, amikor először találkoztak a folyosón, mind úgy köszöntek, hogy „jó napot tanár úr!”.

Aztán, amikor leültem közéjük a padsorokba, igencsak megdöbbentek. Ennek ellenére soha egy pillanatig nem éreztették velem a korkülönbséget. Jól éreztem magam, sőt, istenien. Most még az államvizsga utáni feszültséget próbálom elereszteni. Aztán meglátjuk, hogyan tovább

– zárta gondolatait a Szegedi Dezső.

Egyetemi oktató nélkül nincs diploma

A kérdés csak az, hogy lesz-e elegendő egyetemi tanár, amikor Szegedi visszaül az iskolapadba. A PDSZ Országos Választmánya szerint ugyanis az állami felsőoktatásban kialakult bérhelyzet eléggé aggályos. A nagy tudást és hosszú előképzettséget kívánó munkáért a dolgozók számára ugyanis ma olyan fizetés jár, amely nem teszi lehetővé a megélhetést.

Magyarország történetében még nem volt arra példa, hogy a felsőoktatás dolgozói a bérskála aljára kerültek volna

– írta a szakszervezet az erről szóló közleményében, amiben egyúttal felszólították az intézmények fenntartóját, Magyarország kormányát, hogy azonnal tegyen lépéseket a tarthatatlan helyzet megoldására.

Mint ahogyan arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyetemi dolgozók béréhez hasonlóan azonnali beavatkozásra van szükség a doktori ösztöndíjak esetében is, melyek mára értéküket vesztették. 

140 ezer forintból nem lehet szakmai, tudományos karriert kezdeni

– jelentette ki korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Hozzátették, ha nem történik meg a bérek és ösztöndíjak azonnali emelése, súlyos károkat fog szenvedni a magyar felsőoktatás és a tudományos utánpótlás – írja a szakszervezet.

(Képünkön Szegedi Dezső. Forrás: Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hivatalos Facebook oldala)

2024. június 16., 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

2024. június 16., 08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

2024. június 16., 07:16

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.