Mutatjuk, melyik egyetemre érdemes beíratni a gyereket, hogy jó fizetése legyen

A Profession összeállított egy listát arról, hogy melyik egyetem diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést a munkakerőpiacon. 

2024. február 5., 12:22

Szerző:

A Profession trendriport elemzésében arra volt kíváncsi, hogy jelenleg melyik egyetem diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést átlagosan és mely intézmények diplomáira van a legnagyobb igény a munkaerőpiacon. A portál friss adatai alapján a diplomás felhasználók legnagyobb arányban a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről kerültek ki. A mintában 75 000 munkavállaló és 15 egyetem szerepel.

A diplomát igénylő területek közül leginkább a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás és a marketing, média, PR volt a három leginkább keresett terület az elmúlt egy évben a munkavállalók részéről.

Munkáltatói oldalról pedig leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök a tanító, tanár, pedagógus, majd a mérnök vezető kategóriákban van szükség diplomás szakemberekre – írják közleményükben. 

Diplomás fizetések

A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye szintén emelkedett tavaly óta, nettó 308 000 Ft-ra. A szakmai pályafutásukat éppen kezdő diplomások esetében kissé átalakul az első három felsőoktatási intézmény sorrendje, így a legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (nettó 394 000 Ft), majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391 000 Ft) és az Óbudai Egyetem (nettó 376 000 Ft) volt hallgatói kérik átlagosan a legtöbb fizetést. 

„Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye a portálon megadott információk alapján jelenleg havi nettó 402 200 forint. A Profession.hu 2023 őszén megjelent HR körkép kiadványa arra mutatott rá, hogy a tavalyi évben a magyarországi munkáltatók 72 százaléka eszközölt béremelést, átlagosan 14 százalékot. „A cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, a munkavállalók körében ugyanis is vezető motivációs tényezőről beszélünk” – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Az elmúlt évek során megfigyelhető volt, hogy a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent. 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent. A tavalyi évben nem történt számottevő változás ezen a fronton, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

„A Profession.hu álláskínálatából leszűrt statisztikáink is alátámasztják azt az évek óta tartó nemzetközi és hazai trendet, hogy a vállalatok számára a diploma mellett (vagy épp helyett) egyre fontosabbá válik a tanulási készség vagy az attitűd, amikor munkaerőt toboroznak. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában.” – foglalta össze a szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.