Kiderült, mennyi a futballbírói fizetés

A botrányba fulladt Real Madrid-Almería spanyol első osztályú mérkőzés után attól a hangos a sajtó, hogy mennyi a futballbírói fizetés. 

2024. február 2., 11:37

Szerző:

Az atv.hu megkérdezte Sipos Jenőt, az MLSZ szóvivőjét, hogy mennyi futballbírói fizetés Magyarországon. Sipos elmondta: ezek az adatok – számos már fontos és érdekes adattal együtt – nyilvánosak, elérhetőek az MLSZ honlapján.

Alapfizetésről nincs adat, a meccsenkénti fizetés pedig így alakul:

  • Egy NB I-es férfi mérkőzés levezetéséért bruttó 160 ezer forint a spori díja, az asszisztensé bruttó 96 ezer, a tartalék játékvezetőé pedig bruttó 54 ezer forint.
  • A VAR bíró tiszteletdíja meccsenként bruttó 107 ezer forint. A fenti összegek nem tartalmazzák az útiköltséget, derül ki az MLSZ szabályzatából. 
  • A női mérkőzések vezetéséért a fenti összegek töredéke jár: Egy NB I-es női meccs bírója bruttó 40 ezer, az asszisztens bruttó 27 ezer, míg a tartalékbíró bruttó 15 ezer forintot kaphat.

Nagy az érdeklődés a futballbírói posztra

Néhány évvel ezelőtt még játékvezető hiányról olvashattunk, ám mostanra pozitív fordulat állt be. Az utánpótlással kapcsolatban Sipos Jenő elmondta a portálnak:

„Az UEFA kampánya nagyban segítette a »Legyél Te is játékvezető« toborzási akciónkat. Hatékonyan hívta fel a figyelmet a játékvezetés fontosságára és a játékvezetői hiány súlyosságára egész Európában, beleértve hazánkat is. Az M4 Sport és az MLSZ közösségi média felületei pedig abszolút segítség volt; nélkülük biztosan nem érhettünk volna el ilyen lenyűgöző eredményeket. Budapesten például idén annyi a jelentkező, mint utoljára 30 éve volt, amikor Puhl Sándor vezette az USA-ban a vb-döntőt, és kis túlzással mindenki játékvezető akart lenni Magyarországon. 120 fő iratkozott be, ki kellett tenni a megtelt táblát, mert nem tudtak annyi széket biztosítani a rendezők, ahányan jönni akartak” – részletezte a szóvivő.

A tanfolyam nem drága, az MLSZ honlapja alapján nappali tagozatos diákoknak bruttó 10160 forint, felnőtteknek bruttó 12700 forint az ára.

Külföldön is az érdeklődés fókuszába került a futballbírói fizetés

A Real Madrid-Almería spanyol első osztályú mérkőzés botrányba fulladt, miutána spanyol játékvezetők technikai bizottsága (CTA) közleményben ismerte el, hogy a Real Madrid–Almería (3-2) mérkőzés három vitatott VAR-ozása közül kettőnél hibás ítélet született, tehát valójában az Almería nyert volna 2-1-re, ha nem szól közbe a VAR. Az eset kapcsán ugyanakkor az is kiderült, mennyit keresnek a futballbírók Spanyolországban:

Az első osztályban, a La Ligában tevékenykedő sípmesterek havi 12 500 eurós alapfizetésben részesülnek, és ezenfelül minden mérkőzésért, amelyen bíráskodnak, további 4200 eurót kapnak. Azoknak pedig, akik a VAR-szobában dolgoznak, meccsenként 2100 euró a tiszteletdíja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: planet_fox via Pixabay)