kishírek

2019. május 13., 15:09

Szerző:

 Megvalósult álom  Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hétfőn hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar kormányfő ezt megelőzően 2001-ben járt utoljára a Fehér Házban. Összeállításunk a 10. oldaltól.

 Ezermilliárdos sikerek  Nagyjából 3000 milliárd forinttal nőtt a száz leggazdagabb magyar üzletember összvagyona tíz év alatt: míg 2009-ben 1613,8 milliárd volt a becsült összérték, az idei összesítés már 4632,9 milliárd forintot mutatott a Szakonyi Péter által szerkesztett Top 100 kiadvány szerint. Az elmúlt évtizedben bekerült csaknem két tucat új szereplő vagyonát összeadva mintegy 1000 milliárd forint jön ki, ami azt jelenti, hogy a NER-korszakban ennyit szorgoskodtak össze a Fidesz-érában sikeressé vált üzletemberek.

 Bajnok lányok  A címvédő Győri Audi ETO KC 25-24-re győzte le az orosz Rosztov-Don csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája final four vasárnapi döntőjében a Papp László Budapest Sportarénában, ezzel sorozatban harmadszor, összességében ötödször ért fel a csúcsra.

 Nincs vita  Orbán Viktor nem vállalja a vitát Frans Timmermansszal, az európai baloldal csúcsjelöltjével, aki korábban elfogadta az Euronews felkérését egy Orbánnal közös vitára. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke azt közölte: nem volna helyes, ha Magyarország miniszterelnöke beleavatkozna a csúcsjelöltek választási kampányába.

 Betiltott vonulás  Nem engedélyezte a rendőrség a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg május 21-re Törökszentmiklósra meghirdetett vonulásos demonstrációját, amelyet egy közelmúltban történt trafikos támadásra válaszul és úgy általában a „cigánybűnözés ellen” hirdettek meg Toroczkai Lászlóék.

 Tiborcz új rendje  A budapesti japán nagykövetség arról tájékoztatta a hozzájuk érkezőket, hogy kevés náluk a parkolóhely, ezért jobb, ha látogatóik taxival vagy tömegközlekedéssel érkeznek. A Népszava híre szerint az év elejéig a nagykövetség használhatta a képviselet melletti kis zsákutca végében lévő parkolót, de ez megváltozott, miután Tiborcz Istvánék a követség mellé költöztek. Azóta kitetették a várakozni tilos táblákat. Tiborczék oldalán négy óránál tovább nem lehet várakozni, ami Tiborczék vendégeinek még vállalható, de a követségi dolgozóknak már máshogy kell megoldaniuk a parkolást.

 Helyreállító törvény  A francia parlament alsóháza elfogadta az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott Notre-Dame felújításáról szóló törvényt. A törvény adókedvezményt biztosít a pénzügyi segítséget nyújtóknak, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi a közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

 Bossányi-díj  Az idén Bolgár György, a Klubrádió, és Joó Hajnalka, a HVG munkatársa nyerte a Bossányi Katalinról elnevezett sajtódíjat.

 Az ügyész visszavág  Az ügyészségnek továbbra is egykori pozíciójában kell alkalmaznia Pap Balázst, akit 2018-ban azután rúgtak ki, hogy a választási időszakban három, politikai jellegű bejegyzést osztott meg a privát Facebook-oldalán. A bíróság úgy határozott, hogy az ügyész három politikai tartalmú posztjából kettőt véd a szólásszabadsághoz való jog, a harmadikkal ugyan fegyelmi vétséget valósított meg, de a szankció eltúlzott volt.

 Weberre rontottak  A Habony Árpád érdekeltségébe tartozó V4NA híre szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, EP-választási csúcsjelölt pártirodaként használja a wildenbergi családi házát, hogy minél többet megtarthasson a havi 4332 eurós EP-képviselői költségtérítéséből.

 Bukott szivárogtató  Elfogták a történelemérettségi esszékérdéseinek kiszivárogtatóját. A rendőrség arról számolt be: gyanúsítottként hallgattak ki egy nyomdai alkalmazottat, aki elismerte tettét.