Milliós bírságra számíthat, aki ilyen hitelt vett fel

Pórul járnak azok a házaspárok, akiknek nem sikerült teljesíteniük a babaváró hitel feltételeit: nem csak a törlesztőrészletük emelkedik jelentősen, de bírságot is kell fizetniük, amely akár 2 millió forintra is rúghat.

 

2024. május 17., 13:58

Szerző:

Komoly büntetésre számíthat az a házaspár, amelyik babaváró hitelt vett fel, ám nem tud bemutatni a szerződéskötéstől számítva 5 éven belül egy legalább 12 hetes magzat meglétéről szóló orvosi igazolást – derül ki az Economx írásából. Várkonyi Ádám pénzügyi szakértő a szakportálnak elmondta: a büntetés mértéke függ a hitelfelvétel hónapjától, hiszen 5 éves periódusok vannak. Akiknek például most jár le az 5 év, közel 2 millió forintot kell fizetniük.

Ráadásul a bankok nagy része a bírság befizetését egy összegben követeli, általában 120 napon belül. Ha ez valakinek problémát jelent, érdemes méltányossági alapon részletfizetést kérni, legrosszabb esetben pedig személyi kölcsönt igényelni vagy ismerősöktől kölcsönkérni.

A bírság mellett a hitel havi törlesztője is emelkedik


Ezzel még nincs vége a költségeknek. A büntetőkamat kifizetése után ugyanis a hitel piaci kamatozásúvá válik. A jelenlegi kamatokat figyelembe véve ez azt jelentheti, hogy akinek például eddig 50 ezer forintot kellett fizetnie havonta, egyik pillanatról a másikra duplájára, 100 ezer forintra nő a törlesztője.

A szakértő azt is elmondta, mi történik akkor, ha egy házaspár, amelyik felvette a babavárót, elválik. Amennyiben van gyermekük, nem kell bírságot fizetniük, csak a piaci kamatozású hitel megemelkedő törlesztőjével kell számolniuk. Azok viszont, akik gyermek nélkül válnak, büntetőkamatra is számíthatnak. Ez a fentiekhez hasonlóan 5 éves periódust nézve 2 millió forintra rúghat. Minél kevesebb idő telt el a szerződéskötés óta, annál kisebb a büntetés mértéke.

Érdemes tudni, hogy a büntetőkamatot meddő párok esetében sem engedik el.

Amennyiben a párok 5 éven belül válnak el, akkor arányosítva csökken ez a kamat. Pontosan ezért, Várkonyi Ádám hitelszakértő kiemelte, hogy ha már valaki hamarabb megérzi a válás szelét, és azt, hogy nem szeretne gyermeket vállalni, nem érdemes struccpolitikát folytatni. Itt megjegyezte azt is, hogy egyéb kifizethetetlennek tűnő hitel esetén is érdemes rögtön felkeresni a bankot, hiszen a ki nem bontott levelek és a be nem fizetett tartozások, csak ronthatják a jövőnket.

(Kiemelt képünk illsuztráció. Fotó: Oleksandr Pidvalnyi via Pixabay)