Padlón a lakáshitelezés

A babaváró hitelt igénylők majdnem kétharmada jövőre nem lesz jogosult a támogatásra.

2023. szeptember 7., 13:57

Szerző:

Az idei II. negyedévben a teljes háztartási hitelállomány mindössze 98 milliárd forinttal bővült az I. negyedévhez képest, a bővülés érdemben elmaradt a tavalyi tavaszi–nyári hónapok értékeitől. Ennek hatására teljes lakossági hitelállomány éves növekedési üteme tovább mérséklődött és júniusban 3,1 százalékot tett ki – áll az Index összeállításában.

A lakáscélú hitelek kihelyezése esetében éves szinten több mint kétharmados, 67 százalékos visszaesést mért a magyar nemzeti bank.

Nem kellenek a támogatott hitelek

A fogyasztási hitelek esetében nagyon eltérő volt a dinamika. Míg a személyi hitelek esetében 10 százalékos csökkenés volt látható, addig a babaváró hitelek volumene 52 százalékos csökkenést mutatott – itt is csak a visszaesés egy részére magyarázat az, hogy tavaly év végén sokan attól tartva, hogy 2023-ra nem újítják meg a programot, előrehozták a babaváró felvételét.

Az idén megfeleződő babaváró-kereslettel párhuzamosan 2023. ii. negyedévében kétharmadával csökkent a leszerződött csok-támogatások összege.

Az igénylők 60 százaléka nem kaphat babavárót?

Az MNB felmérése szerint az elmúlt három évben ugyan folyamatosan nőtt a 30 év alatti hölgyek részaránya a babaváró igénylésében (ami érthető, hiszen egyre inkább új családok alapítói kerültek az igénylők közé),

Ám a fővárosban az érintettek 70, vidéken 58,2 százaléka 30 év feletti volt tavaly a babaváró igénylésekor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash.com/John Looy)