kis hírek

2019. június 24., 17:10

Szerző:

 Tiborc(z)-adó  Személyiségi jogi pert kezdeményez Karácsony Gergely ellen Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje. Az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje ugyanis Tiborc(z)-adónak nevezte javaslatát, amely szerint az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatnák, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költenék. Tiborcz azt mondja, nem köteles eltűrni, hogy politikai célból használják a nevét. Nem kizárt, hogy Karácsony a Bánk bán Tiborcára hivatkozva védi ki az ellene indított pert, ugyanis jelezte: furcsállja, hogy Tiborcz a nevére vette a javaslatát.

 Lázár lamentál  Lázár Jánost, az egykori helyi polgármestert, a későbbi kancelláriaminisztert kérte fel a hódmezővásárhelyi Fidesz, hogy vállalja el a polgármester-jelöltséget, miután a korábbi jelölt, Hegedűs Zoltán bejelentette, visszavonul a politikától. Lázár gondolkodási időt kért.

 Becsületes Elton  Becsületrendet kapott Sir Elton John brit énekes és zeneszerző. A 72 éves sztár kimagasló művészi teljesítménye mellett az AIDS elleni küzdelemben játszott szerepe miatt vehette át az elismerést Emmanuel Macron francia elnöktől. Lakner Zoltán írása a zenészről a 40. oldalon.

 Háborúveszély  Tovább nőtt a feszültség az Egyesült Államok és Irán között az amerikai drón lelövése után. Donald Trump elnök Irán elleni támadást tervezett, és azt csupán percekkel a csapásmérés előtt állította le. Korábban az Ománi-öbölben két tankerhajót ért támadás, amiért Washington szerint Teheránt terheli a felelősség.

Előválasztás  Lapzártánkig több mint ötvenezren adták le voksukat a fővárosi ellenzéki előválasztáson az AHang civilszervezet adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők száma jóval meghaladta az első forduló adatait. Akkor az előválasztást Karácsony Gergely nyerte, aki a 34133 érvényes szavazatból 27598-at kapott Horváth Csaba ellenében. A második forduló lapzártánk után ért véget.

 Újabb szúrás Erdoğannak  Az ellenzéki jelölt győzött a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Twitteren gratulált az ellenzéki Köztársasági Néppárt színeiben induló Ekrem İmamoğlunak, aki egyszer már elnyerte ezt a posztot, de Erdoğan pártja megtámadta a márciusi voksolás eredményét. İmamoğlu most jóval nagyobb fölénnyel utasította maga mögé Erdoğan emberét.