Két napig nem lesz nyitva bolt! Jön a pünkösdi hétvége

Mutatjuk hol lehet majd vásárolni, ha valamire mégis szükség lenne a pünkösdi hétvégén.

2024. május 15., 14:48

Szerző:

A legtöbb bolt bezár a közelgő ünnepnapokon, pünkösdvasárnap és -hétfőn is. Mutatjuk, mely üzletek tartanak zárva teljesen, illetve hol lehet majd vásárolni, ha valamire mégis szükség lenne a pünkösdi hétvégén. Idén május 19-re és 20-ra esik pünkösd, ezért a legtöbb bolt zárva tart ezeken a napokon. A szükséges élelmiszereket még május 18-án, a megszokott nyitvatartási időben érdemes előre beszerezni, ám a kétnapos zárás miatt ekkor érdemes nagyobb forgalommal számolni – írja a Blikk. 

Mindmegette tájékoztatása szerint vasárnap és hétfőn szinte minden nagyobb üzlet zárva lesz, így az Aldi, a Lidl, a Tesco, az Auchan, a Spar, a Penny, a CBA és a Príma, a Coop és a Reál sem fogadja majd a vásárlókat. Május 21-én, keddtől ismét a megszokott időben lesznek nyitva a boltok.

Ezek a boltok lesznek nyitva a pünkösdi hétvégén

A pünkösdi hosszú hétvégén nyitva lesznek a benzinkutaknál lévő, szupermarket jellegű üzletek. Továbbá:

  • a benzinkutak, ezek között van olyan, amely kisboltnak van kialakítva,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, 
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek,
  • a kisebb, boltok, trafikok, ahol a tulajdonos vagy egy családtag az eladó.

Május 21-én, kedden már a szokásos nyitvatartási rend szerint várják a vásárlókat az üzletek. A nyitvatartásra vonatkozó változásokat a boltoknak minden esetben fel kell tüntetniük, indulás előtt érdemes tájékozódni – írja az Index. 

Mit ünneplünk pünkösdkor?

A pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe húsvét és karácsony után. Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezik a keresztény világ. A pünkösdi ünnepkör középpontjában az a Bibilában leírt jelenet áll, amikor a Jézus halála után összegyűlt tanítányokra lángnyelvek képében leszállt az Isten Lelke. Az apostolok ekkor különféle nyelveken kezdtek el prédikálni a jeruzsálemi népnek. A csoda hatására háromezren tértek és keresztelkedtek meg egyetlen nap alatt – írja a Pünkösdiinfo.

Régebben pünkösdvasárnap mellett pünkösdhétfő is külön ünnepnap volt. Bár a második vatikáni zsinat liturgiareformja óta már nem külön egyházi ünnep, sok országban – köztük Magyarországon is – pünkösdhétfő munkaszüneti nap.2018 óta a katolikus egyház pünkösdhétfőn a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepét üli meg.

A Pünkösd eredete és jelentése

A pünkösd a görög pentekoszté, azaz „ötvenedik” szóból ered, ami világosan utal arra, hogy a Szentlélek eljövetelét már az őskeresztények is a húsvét utáni 50. napon ünnepelték. Az ókorban egyébként a pünkösd olykor a húsvét utáni 50 napos időszak egészét is jelentette, például Szent Ambrus milánói püspök szerint ez az időszak egyetlen hosszú vasárnap, amit ugyanúgy kell megünnepelni, mint a húsvétot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Pixabay)